Diari La Veu del País Valencià
El preu de la llima es desunfla i es paga un 75% més barata que fa un any

VALÈNCIA. La llima verna ha començat la campanya amb els preus afonats. Segons denuncia la Unió de Llauradors, dues setmanes després de començar la temporada, aquesta varietat de llima es paga un 75% més barata al llaurador que en les mateixes dates de l’any passat, quan es va pagar quasi a un euro.

Aquesta setmana, la cotització de la llima verna s’ha situat entre els 0,20 i 0,25 euros el quilo i la passada, el preu variava entre els 0,35 i 0,40 euros. Segons aquestes dades, els preus han descendit un 40% en només uns dies. A més, lamenten que la setmana passada les cotitzacions ja eren pràcticament la meitat que l’anterior. Així, La Unió assegura que el preu de la llima se situa en els valors més inferiors que es recorda dels últims anys, ja que ni tan sols el 2012, amb preus rondant els 0,39 euros el quilo, s’havia cotitzat aquesta varietat en uns llindars tan baixos.

Els preus de la llima van remuntar notablement a partir de l’any 2012-2013, quan van arribar a mínims, fins arribar a màxims l’any 2016, quan es van arribar a pagar a 1,22 euros el quilo. En aquell moment es va començar a témer que es creara un nou boom, com va passar amb el caqui a la Ribera o amb les mandarines Marisol. De fet, després d’anys de descens d’hectàrees cultivades, el 2016 i el 2017 va haver-hi un lleuger repunt que va alimentar la por d’una bombolla agrícola.

En la passada campanya d’estiu, marcada pels baixos preus, la llima va ser el fruit que va trencar la mala tendència, amb uns preus bons per al que és habitual per a la llima. Aquesta bona ratxa sembla que s’ha acabat i que els productors de llima, com els de la resta de fruita d’estiu, estan afectats també per la crisi de preus.

Previsions “desfavorables”

“En només dues setmanes d’inici de l’actual campanya de recol·lecció, les perspectives per als productors de llima no poden ser més desfavorables”, alerta La Unió en un comunicat, on assegura que s’està donant una paralització de vendes als supermercats que està provocant que “només s’haja recol·lectat una cinquena part de la producció estimada” per a aquest moment de la campanya.

Des de La Unió denuncien que la situació en la varietat verna se suma a la nefasta campanya de la de la llima de la varietat fino –varietat que es recol·lecta a l’hivern–, que ha sigut “una de les pitjors que es recordaven a causa de la caiguda dels preus pràcticament a la meitat com a conseqüència de l’augment de les exportacions de llima turca”.

Cert és que la producció de llima ha augmentat respecte a l’any anterior i això podria ser una de les causes de la caiguda dels preus, però des de La Unió dubten que aquest siga el motiu. De fet, asseguren que “la collita passada va ser anormalment baixa” i, tot i això, la caiguda dels preus ha sigut “tan brutal” que no es podria justificar amb l’augment de producció. En aquest sentit, apunten que “en campanyes anteriors en què la producció va ser superior, els preus també van ser prou més alts”.

Ajudes a mínims

Per això, La Unió considera que el mal inici de campanya ve provocat en gran mesura per “factors externs que com en la major part de sectors influeixen en el correcte desenvolupament de la campanya”. Així, l’associació agrària apunta a l’increment de les importacions de llimes de l’Argentina i a l’amenaça del president nord-americà, Donald Trump, d’augmentar els aranzels a les llimes mexicanes, fet que ha propiciat un desviament de les importacions de la fruita mexicana cap a la Unió Europea.

En aquest sentit, l’organització observa amb gran preocupació com “qualsevol aspecte de la política internacional acaba sempre per perjudicar el sector productor espanyol i fonamentalment a l’hortofructícola mediterrani”. Per això reclama a les administracions (europea, estatal i valenciana) i als parlamentaris i parlamentàries de la Unió Europea que contemplen aquestes possibles repercussions per al sector citrícola en els acords comercials que es negocien en aquests moments com és el cas de Mercosur o Mèxic.

És per tot això que La Unió ja ha sol·licitat la incorporació del cultiu de la llima dins de les ajudes de mínims que la Generalitat preveu per a pal·liar la crisi citrícola i que es troben en fase d’aprovació en aquests moments, ja que considera que les circumstàncies que concorren en la llima són dramàtiques, sobretot per als productors del sud del País Valencià, on es concentra la majoria de la producció d’aquest cítric.

Campanya d’estiu amb preus baixos

La llima verna ha seguit els passos de la resta de fruita d’estiu, que ha començat la campanya amb uns preus molt baixos. La Unió de Llauradors ja va alertat fa uns dies que els preus són actualment un 60% més baixos que en l’inici de la campanya de l’any passat. En el cas de la nectarina, la mitjana de preu és un 67% inferior a la de l’any passat; la de la bresquilla, un 55%, i la de l’albercoc, un 55%. La situació contrasta amb els preus que estan pagant els consumidors en els supermercats i les grans cadenes de distribució, on es multipliquen fins i tot per cinc quan arriba la fruita als lineals.

Uns dies abans AVA-Asaja va fer una denúncia en la mateixa línia. Així, van alertar que els agricultors que intenten comercialitzar les primeres produccions d’albercocs, nectarines o bresquilles s’estan topant “amb serioses dificultats per a poder fer-ho a causa, fonamentalment, del notable desinterés que mostren les grans cadenes de compra per a adquirir aquest tipus de fruites”. Això, segons van explicar, estava perjudicant els preus.

Comparteix

Icona de pantalla completa