Diari La Veu del País Valencià
La conversió de la plaça de l’Ajuntament de València a zona de vianants començarà el 20 de març

VALÈNCIA. Ja hi ha data per a iniciar la conversió de la plaça de l’Ajuntament de València en zona permanent per als vianants. Tal com s’ha informat aquest dimarts en roda de premsa, el procés començarà el 20 de març, l’endemà de sant Josep i després de la festivitat de les Falles. A partir d’aquesta data, s’iniciarà la restricció del trànsit privat motoritzat a l’interior de la plaça.

Aquest projecte de conversió en espai de vianants anticipada es pretén que coincidisca amb l’inici de les obres de la plaça de la Reina, tot i que aquestes depenen dels terminis de les licitacions. Tot i això, aquesta primera fase del procés de conversió s’iniciarà al març per a adaptar així les reduccions del trànsit motoritzat i l’adaptació del transport públic a una única línia llançadora de EMT, la C1, que circularà des de la porta de la Mar fins a la plaça de l’Ajuntament, passant pel carrer de Sant Vicent Màrtir.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat pel regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, junt amb el tècnic d’espai públic, Gonzalo Fayos, han presentat davant dels mitjans de comunicació –en una roda de premsa marcada pel frau de l’EMT– el projecte per a convertir en zona de vianants aquest espai.

Tot i que la conversió en zona de vianants, que es produirà de forma permanent, tindrà la seua primera fase després de Falles, el colofó vindrà de la mà de les obres de reurbanització completa de la plaça, que no es preveuen fins d’ací uns dos anys. Aquest projecte de remodelació serà el resultat d’un concurs públic d’idees que haurà de seguir les línies que marque el procés de participació que ha encetat l’Ajuntament i que té com a un dels principals límits la reordenació del pla viari.

Aquesta primera fase de conversió en espai de vianants de la plaça de l’Ajuntament permetrà la recuperació de 12.000 metres quadrats per al veïnat, segons ha explicat el consistori. Com a resultat, el nucli de la ciutat comptarà amb més de 26.000 metres quadrats per als vianants i uns 900 metres de zona viària situada en l’accés est de la plaça. El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, assegura que, treballant en aquesta direcció, es permetrà recuperar una espai, fins ara, “segrestat pels vehicles motoritzats de forma poc amable”.

Segons el regidor, el projecte també respectarà el pas del transport públic –tot i que només amb una línia–, els serveis de taxi, l’entrada dels residents, l’accés als aparcaments públics i privats i el pas dels vehicles de càrrega i descàrrega per als establiments comercials.

La C1, una única línia d’autobús

Una de les majors incògnites que planteja aquest projecte afecta directament la mobilitat i les línies de l’EMT. Després de reunir-se amb les diverses associacions afectades per aquest projecte, l’Ajuntament ha conclòs que només transcorrerà una única línia de bus, la C1, que connectarà l’intercanviador de la plaça de Tetuan-Porta de la Mar i el del carrer de Xàtiva-Marqués de Sotelo, a través del carrer de la Pau, la plaça de la Reina i el carrer de Sant Vicent Màrtir. Els serveis de mobilitat també estan estudiant els recorreguts que faran els taxis a partir del març del 2020.

En canvi, els residents amb aparcament a la plaça de l’Ajuntament no podran accedir pel carrer de Sant Vicent, sinó que hauran de fer-ho a través del carrer de la Pau i del carrer de Poeta Querol. En qualsevol cas, el carrer de Roger de Lauria haurà de quedar accessible, ja que concentra diverses entrades als aparcaments que habitualment fa servir el veïnat.

Jardineres, marquesines i futur mobiliari

Els accessos i els talls a la plaça estaran marcats per bàculs, banderoles i jardineres que es reutilitzaran per a altres projectes o espais de la ciutat. Amb un pressupost de 150.000 euros per a aquests primers elements, se situaran en zones estratègiques, com ara l’entrada nord de la plaça o la via oest –per on circula el trànsit actualment–. Així mateix, el regidor de Mobilitat també ha explicat que se situaran diverses marquesines per a delimitar l’espai.

Des del consistori han assenyalat les diverses zones que estaran marcades, els nexes, les portes d’entrada a la plaça, els espais on cal augmentar les voreres per a deixar espai per als vianants –per exemple, zones de restauració– o bé les zones d’activitat.

Les superilles de Barcelona, la Times Square de Nova York o el Campus Martius Park de Detroit són només algunes de les referències per a dissenyar la nova configuració de la plaça i el tipus de mobiliari urbà que hi recollirà. Gonzalo Fayos també ha recorregut a l’exemple de l’esplanada d’Alacant, on els elements no són fixos, sinó que cada dia es reparteixen i es recullen desenes de cadires de fusta. Així mateix, s’ha pres l’exemple d’Amsterdam o de Vitoria-Gasteiz per a crear un rètol amb el topònim ‘València’ que cree marca de ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa