El PSOE espera investir Pedro Sánchez al juliol i demana l'abstenció de PP i Ciutadans per a no dependre d'ERC

Celaá assegura que el seu equip no vol "que el govern d'Espanya depenga de vots independentistes"
21 juny 2019 14:35h
Sánchez té intenció de sotmetre's a la investidura "prompte" però els acords assolits a Canàries i a Navarra –que li tanquen la porta dels possibles suports de Coalición Canaria i Unión del Pueblo Navarro– l'aboquen a la via de l'acord amb Podem, Compromís, PNB, PRC i les abstencions d'ERC o Bildu. / JESÚS HELLÍN, EUROPA PRESS

MADRID. El govern espanyol espera poder investir Pedro Sánchez com a president durant el mes de juliol –previsiblement, la segona o tercera setmana del mes– i reclama al PP i a Cs que s'abstinguen per a no haver de dependre de l'abstenció d'ERC o de Bildu, dues formacions que poden ser clau si s'opta per un acord amb Podem. 

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu de l'executiu estatal, Isabel Celaá, ha afirmat que, ara per ara, el seu executiu no està negociant "res" amb ERC perquè el debat sobre la investidura –ha recordat– correspon a les formacions parlamentàries. "No volem que el govern d'Espanya depenga de vots independentistes i estem treballant en aquesta línia", ha dit abans d'apel·lar a la "responsabilitat" de les formacions de la dreta. En tot cas, ha assegurat que el PSOE i el president del govern espanyol en funcions plantejaram "exclusivament" els termes del diàleg dins de "l'àmbit de la Constitució".

Sánchez té intenció de sotmetre's a la investidura "prompte" però els acords assolits a Canàries i a Navarra –que li tanquen la porta dels possibles suports de Coalición Canaria i Unión del Pueblo Navarro– l'aboquen a la via de l'acord amb Podem, Compromís, PNB, PRC i les abstencions d'ERC o Bildu.

Aquest és un escenari que l'executiu espanyol assegura que vol evitar apel·lant a l'abstenció del PP i de Ciutadans. Celaá ha insistit aquest divendres que les dues formacions "han de ser conscients del que està en joc" perquè l'estat espanyol necessita "estabilitat" en l'executiu.

Una abstenció com a "tasca d'Estat" per a evitar independentistes

Segons Celaá, cal que les dues formacions vegen l'abstenció com una "tasca d'Estat" perquè "no hi ha alternativa" a un govern de Pedro Sánchez i cal que "no hi haja dependència alguna d'altres forces polítiques".

Celaá també ha assegurat que el seu executiu no negocia "res" amb els republicans catalans. "El govern no parla de res amb ERC", ha dit, i "no tenim res a veure amb les converses que eventualment hi puga haver amb les forces polítiques". A més, segons Celaá, "els portaveus de cada força política són lliures per a afirmar o negar el que vulguen", i "nosaltres no afirmem ni neguem res".

En aquest marc, ha apuntat que el PSOE i el president del govern espanyol limiten aquest diàleg a qüestions que estan en el marc de la legalitat vigent. Es tractaria, ha dit, d'un diàleg "exclusivament" en l'àmbit de la Constitució. 

next