PSOE i Unides Podem signen un acord amb 10 eixos per a un "govern progressista"

El candidat socialista i el líder de la formació morada han fet l'anunci en una compareixença d'urgència després de dos dies de negociacions secretes
12 novembre 2019 17:14h
Sánchez i Iglesias han signat el preacord en una sala del Congrés dels Diputats. / JESÚS HELLÍN, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Quan encara no s'han complit 48 hores des que es van conéixer els resultats del 10N, el PSOE i Unides Podem ja han arribat a un preacord de govern de coalició. El secretari general del PSOE i el de Podem s'han reunit aquest dimarts a les 13.45h al Congrés per a tancar el preacord. La reunió s'ha produït només 48 hores després del recompte electoral que va deixar els socialistes amb 120 escons i sense tindre garantit un govern fruit d'aquest acord amb Podem. 

Pocs minuts abans de les 14.30 hores, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han fet una compareixença conjunta en què han anunciat el preacord i l'han signat. Iglesias ha explicat que han arribat a un preacord "per a conformar un govern de coalició progressista que combine l'experiència del PSOE i la valentia de Podem". Per això, ha apel·lat a la generositat i a deixar enrere els retrets, tal com ja va demanar el 10N. El líder de Podem també ha parlat d'eixe executiu progressista com "una vacuna contra l'extrema dreta" i ha afirmat: "És un vertader honor poder treballar des de dins del govern; Pedro Sánchez sap que podrà comptar amb tota la nostra lleialtat".

10 eixos "prioritaris" d'actuació

El document inclou 10 eixos "prioritaris" d'actuació d'eixe govern progressista, relacionats amb l'ocupació; la corrupció; el canvi climàtic; les pimes i els autònoms; el dret a una mort digna, la salvaguarda de la diversitat i fer d'Espanya "un país de memòria i dignitat"; la cultura i l'esport; les polítiques feministes; el despoblament; Catalunya, i la justícia fiscal i l'equilibri pressupostari.

En el cas de Catalunya, es parla de "garantir la convivència". Per això, "es fomentarà el diàleg, buscant fórmules d'enteniment i encontre, sempre dins de la Constitució". 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next