El PSOE veu possible investir Sánchez abans de la nit de Reis si l'Advocacia presenta el seu informe dilluns

Celaá afirma que les negociacions dels socialistes amb ERC "estan en curs" i que "no hi ha opció B"
27 desembre 2019 14:20h
Celaá ha afirmat aquest divendres que el seu govern no té cap coneixement ni sobre el contingut de l'informe de l'Advocacia ni tampoc sobre el moment en què el donarà a conéixer. / ROGER PI DE CABANYES

MADRID (ACN). Els socialistes confien en la possibilitat d'investir Pedro Sánchez abans de la nit de Reis. La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha afirmat en roda de premsa que si l'Advocacia de l'Estat presenta el seu informe sobre l'aplicació de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) aquest dilluns, encara hi ha "temps físic" per a tancar l'acord amb ERC i programar un ple d'investidura per als dies 2, 3 i 5 de gener. 

Segons Celaá, les negociacions amb ERC "estan en curs" i l'executiu espanyol no preveu cap altre escenari de pactes. "No hi ha opció B", ha afirmat, i ha afegit que "les negociacions no s'han trencat". En tot cas ha volgut recordar que la sentència del TJUE "ha afirmat que Junqueras té immunitat com a europarlamentari des que és proclamat" i, per tant, l'Advocacia de l'Estat està fent un "estudi profund" sobre la seua situació "atenent a criteris tècnics i jurídics".

Celaá ha afirmat que el seu govern no té cap coneixement ni sobre el contingut de l'informe de l'Advocacia ni tampoc sobre el moment en què el donarà a conéixer. El dia 2 expira el termini de cinc dies hàbils que el Tribunal Suprem va donar a les parts perquè presentaren al·legacions sobre com actuar després de la sentència del TJUE, que reconeix la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat.

Malgrat que ha afirmat que no coneix el sentit de l'informe, la portaveu del govern espanyol ha recordat que al juny l'Advocacia de l'Estat ja va informar positivament el Suprem en relació amb el fet que Junqueras havia d'haver obtingut un permís per a recollir la seua acta com a eurodiputat. "L'Advocacia té una avalada trajectòria de solvència", ha apuntat.

La investidura queda pendent del contingut d'aquest informe on l'Advocacia de l'Estat haurà de plantejar el seu criteri sobre si cal, o no, permetre que Junqueras isca de presó per a recollir l'acta o fins i tot si se l'ha d'excarcerar, com sostenen les defenses. ERC vincula qualsevol decisió a aquest document.

Celaá ha afirmat que ara el Suprem haurà d'aplicar la sentència del TJUE amb "proporcionalitat" i d'acord "als principis de legalitat que emanen de la Constitució i dels tractats de la Unió Europea". La sentència, ha afirmat, "no és 'un colp' a la justícia espanyola, sinó una mostra de la naturalesa garantista de la justícia".

En aquest marc, la portaveu del govern espanyol ha volgut contrarestar les crítiques a la decisió del TJUE per part dels partits de l'oposició. "Aquest tribunal no és una instància estrangera, no és l'executor d'un codi penal imposat als espanyols", perquè "Espanya és membre de les institucions europees i els jutges europeus són tan nostres com els nacionals".

next