Diari La Veu del País Valencià
PSPV, Compromís i Podem acorden que la reclamació del finançament siga un eix clau del Botànic 2.0

VALÈNCIA. PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida han posat en marxa aquest dilluns, 20 de maig, l’avaluació del compliment del Botànic per a negociar en les pròximes setmanes la reedició del pacte –amb voluntat de “continuïtat”–, avançar en les polítiques públiques i seguir la línia de “mestissatge”. Això no obstant, les tres formacions que integraran el Botànic 2.0 han posat la reclamació del finançament com una de les peces clau del nou Consell, que no començarà a negociar-se –el conegut qui– fins que no passen les eleccions municipals del 26 de maig.

Els tres partits han coincidit que primer és necessari establir “el què” en el disseny del nou Consell per a després parlar de la configuració del govern. Com a prioritat han situat el canvi del model de finançament autonòmic que permeta anar més enllà en les mesures iniciades des del 2015.

Així ho han explicat els portaveus de la comissió avaluadora –integrada per Manolo Mata (PSPV), Àgueda Micó (Compromís) i Fabiola Meco (Podem)– a preguntes dels periodistes en un descans de la reunió al col·legi major Rector Peset de València. En la trobada, que s’ha prolongat durant més d’hora i mitja, les tres parts han compartit els seus documents d’avaluació del primer Botànic.

Per part d’Unides Podem, que té clar que vol ser part del govern i “estar en primera línia”, la seua portaveu ha destacat el paper de la formació en donar suport al pacte aquests quatre anys. De cara al futur, ha assegurat que aniran en la mateixa direcció, “des de la lleialtat”, i que comencen “des d’una talaia privilegiada” després de ser “artífexs d’un espai de futur”.

“Estem treballant, som conscients que ha sigut la legislatura més productiva”, ha asseverat, però “sense cap dubte”, Unides Podem creu que “cal continuar aprofundint perquè el marc normatiu entre a la casa dels valencians”. En definitiva, “primer el què i el com abans que la configuració del govern, que ha d’estar al servei del què i el com”.

Anar cap a l’efectivitat

Sota aquest prisma, la formació morada creu que un primer Botànic “decisiu per a la ciutadania” dona pas a “un espai a la reflexió, sent conscients de com s’ha avançat i de com estava el panorama”. “Si la primera legislatura va ser la d’avançar en drets, la segona ha de ser d’efectivitat en les polítiques”, ha reivindicat la diputada, i ha avançat que plantejaran “propostes que no estaven o no de la mateixa manera”.

La portaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha coincidit en la valoració positiva i ha recordat que van prendre el testimoni a “20 anys de majoria absoluta del PP”, per la qual cosa van iniciar “una època de canvi que requereix temps”. Ha posat com a exemple les 74 lleis i projectes que ja estan “sobre la taula” des del 2015 i que “marquen una nova manera de fer política en un govern estable”.

Ara bé, ha reconegut que “no tot ha sigut tan bonic com volíem” per dues qüestions: el temps i l’infrafinançament, per la qual cosa ha advocat perquè aquest “nou temps” pose l’èmfasi en el canvi de model. El següent pas és establir “aquestes polítiques essencials per a portar endavant el nou govern, i d’ací al com i a l’estructura”.

Punt de partida

Manolo Mata, per altra banda, ha bromejat que aquest “déjà-vu” entre els tres partits mostra la voluntat de continuar amb “un punt de partida i final”. “A més de la valoració hiperpositiva de la ciutadania, és evident que sempre hi ha coses a fer: desenvolupar lleis i tindre diners”, ha assenyalat el portaveu dels socialistes.

Per a això, el PSPV veu el model de finançament com una “reivindicació absoluta” i creu que “la millora ha de ser en fases d’arquitectura institucional”, perquè “s’aprén a governar governant”. Mata també ha ressaltat la “sort” que Podem s’incorpore al govern i ha valorat “molt positivament” el mestissatge: “A partir de la setmana que ve, veurem què ens ofereix el futur”.

La reunió a tres bandes arriba després de l’inici de les negociacions formals del passat dimarts, amb l’acord d’avaluar de forma global el Botànic signat el 2015 i ampliat el 2017. Els grups tenen huit dies per a presentar les seues propostes i tancar el nou acord de govern, després de la constitució de les Corts del passat dijous.

Comparteix

Icona de pantalla completa