Diari La Veu del País Valencià
El PSPV exigeix la Vicealcaldia de La Nau per a seguir negociant i Ribó avisa que no acceptarà personalismes

VALÈNCIA. Les negociacions per a conformar el nou govern municipal de València pateixen “algun problema”; així ho va admetre davant dels mitjans l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, aquest dijous. Al centre de la disputa hi ha la petició d’una vicealcaldia per part del PSPV. Mentre que els socialistes exigeixen la creació d’aquesta àrea per a seguir compartint mesa de negociacions amb Compromís, la formació valencianista la veu “innecessària” i creu que pot generar “més disfuncions que ajudes”.

Així les coses, aquest dijous Compromís va alertar el PSPV que “posar per davant del govern municipal l’interés perquè hi haja una vicealcaldia” és “anteposar els interessos personals als col·lectius”. A més, Ribó avisa que no acceptarà “personalismes” i reitera que ara “és el moment de prendre les regnes d’una negociació seriosa pel bé de la ciutat i no anteposar els interessos personals o de partit”.

L’alcalde va defensar un govern “semblant al que hi ha hagut aquests quatre anys”, un executiu de coalició en què els socialistes “tinguen una visibilitat adequada” i on existisca una distribució d’àrees “proporcional als vots” que cada formació va obtindre en les eleccions del 26M.

“Entenem que hi ha una visibilitat suficient amb la primera tinença d’alcaldia”, va assegurar l’alcalde, qui va assenyalar que, a partir d’ahí, “és perfectament possible i viable treballar en un govern de coalició amb coordenades comparables a les de fa quatre anys però modificades pel resultat electoral”.

Un govern en coalició però no “a qualsevol preu”

Sobre la possibilitat de governar en solitari, Ribó va reconéixer que és una opció que dona el reglament, però va dir que des de Compromís no la desitgen perquè això “no ajuda a l’estabilitat” i perquè governar en coalició “és molt millor que governar en solitari”.

No obstant això, també va advertir que no estan disposats a governar en coalició “a qualsevol preu” i que l’única condició que posen és que siga una situació “comparable a la de fa quatre anys”.

Aquestes declaracions van tindre resposta per part del PSPV, que va lamentar el “canvi de criteri” de Ribó –perquè, segons van recordar els socialistes, en el discurs d’investidura va plantejar un govern en coalició– i que posara sobre la taula “l’opció de governar en solitari”. “Un govern en solitari seria una irresponsabilitat”, van descriure, concretament, els socialistes.

Per la seua banda, el PSPV demana “un model a imatge del Botànic, on els partits que el conformen estiguen representats, compartisquen les decisions i aconseguisquen un mestissatge efectiu”. “És el que la ciutadania progressista espera de nosaltres”, va assenyalar la formació en un comunicat aquest dijous. Per això, els socialistes plantegen que Compromís “ha de triar entre la via del Botànic o la via autoritària”, i l’insten a “tornar a la mesa de negociació i descartar l’opció d’un govern d’un únic partit en qualsevol de les seues formes”.

Tres propostes de coalició sobre la taula

I, de nou, resposta de Compromís. Poques hores després del comunicat del PSPV, va arribar el de la coalició valencianista. En aquest text, Compromís remarcava que s’ha oferit al PSPV conformar un govern “de coalició, estable i progressista”, i obert a “diferents models d’organització” en representativitat i correspondència amb els resultats de les passades eleccions. “És evident –continuava el comunicat– que Compromís continua apostant per un govern de coalició i que continua esperant en la mesa de negociació”.

La formació valencianista considera que existeix “una base consistent entre les dues formacions” que s’ha plasmat en un programa comú per a conformar un govern de coalició. En aquest sentit, Compromís ha plantejat al PSPV tres models diferents de gestió compartida “en què s’aplica la col·laboració entre les diferents delegacions sense crear compartiments estancs”, amb un repartiment “equilibrat” de competències “atesa la representativitat” el 26M, quan Ribó es va erigir com el candidat de la força més votada per a accedir a l’Alcaldia de València.

Per a Compromís, aquests models seguirien “l’acció de govern duta a terme durant el passat mandat”, que han qualificat com a “eficaç i d’èxit”. La coalició també planteja elaborar un “programa de govern 2020-2023” que incorporaria semestralment “objectius relacionats amb els punts de l’acord pactats a l’inici del mandat per a poder avaluar l’acció de govern”.

Totes aquestes propostes es van fer arribar a la comissió negociadora del PSPV per part de la seua ‘contrapart’ de Compromís i, també, per part de Ribó a la portaveu del PSPV, Sandra Gómez, amb qui va mantindre una trobada ‘informal’ aquest dijous a petició d’ella.

Aquest divendres, Ribó ha convocat una Junta de Govern “de transició” a la qual ha citat regidors de Compromís i del PSPV, “en un gest per a fer partícips totes dues formacions de les decisions que calga prendre ja, mentre es configura el nou executiu local”.

Les negociacions per al govern de La Nau van començar el passat 7 de juny. Després de setmanes de declaracions creuades i desavinences, Ribó i Gómez es van veure per primera vegada de manera oficial eixe divendres al matí. El lloc escollit per a la foto del desgel va ser l’edifici Rialto.

Poques hores després, eixe mateix teatre va ser testimoni de la primera reunió de les comissions negociadores de La Nau, que, tal com va passar amb el Botànic II, van començar a treballar per a resoldre el ‘què’, el ‘com’ i el ‘qui’. A hores d’ara, més enllà del programa –el ‘què’–, les comissions dels dos partits treballen per a pactar l’estructura –el ‘com’– sobre la qual es conformarà el govern a l’Ajuntament de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa