El PSPV seria el partit més votat però la dreta valenciana guanyaria les eleccions, segons l'enquesta de GAD3

El PSPV, Unides Podem i Més Compromís obtindrien entre 14 i 16 escons, i el PP, Vox i Ciutadans, entre 16 i 18 diputats
10 novembre 2019 20:30h

VALÈNCIA. Segons el sondeig realitzat per l'empresa GAD3 per a RTVE i la FORTA, que han fet públics els resultats de manera simultània, els partits valencians d'esquerres guanyarien de nou les eleccions. Amb tot, la dreta recupera terreny gràcies a l'ascens de Vox.

Segons les dades de l'enquesta, el PSPV obtindria entre 10 i 11 escons (10 en abril); el PP n'obtindria entre 7 i 9 (ara en té 7); Vox pot arribar a 7 escons (3 el 28A); Unides Podem baixa dels 5 als 3-4; Ciutadans en perd 4 dels 6 que té ara, i Més Compromís revalida l'únic escó que va obtindre el 28 d'abril.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, el PSOE seria el partit més votat i aconseguiria entre 114 i 119 escons (a l'abril en va aconseguir 123). El PP creixeria considerablement dels 66 escons de l'abril fins als 85 o 90 escons, mentre que Vox passaria de ser la cinquena (24 escons) a la tercera força més votada. Uns vots que li poden donar entre 56 i 59 escons.

Unides Podem baixa dels 42 diputats fins als 30-34 escons, mentre que Ciutadans es desploma dels 57 escons fins als 14-15 diputats.

L'independentisme català passaria àmpliament dels 20 diputats sumant les tres candidatures. Esquerra Republicana obtindria 13-14 diputats; Junts per Catalunya, 6-7, i la CUP, que és la primera vegada que es presenta, podria arribar als 3-4 escons.

El PNB pot obtindre entre 6 i 7 escons, i EH Bildu, entre 3 i 4. Una de les dades també importants del sondeig és que Més País entraria al Congrés però amb només 3 diputats; un d'ells correspondria a Més Compromís.

Navarra Suma obtindria dos escons; Coalició Canària, entre 1 i 2, i el Partit Regionalista Càntabre, no més d'un escó. L'agrupació d'electors Teruel existe podria estrenar-se al Congrés amb un diputat.

Malgrat que les dades s'han donat a conéixer a les 20.00h, no es tracta d'un sondeig 'a peu d'urna', ja que les entrevistes no s'han fet aquesta jornada a persones que eixien del col·legi electoral, sinó que es basa en 13.000 entrevistes realitzades entre el 25 d'octubre i aquest mateix diumenge. 

El sondeig també compta amb l'estimació de vots i escons per autonomies, amb resultats molt detallats. Es tracta, doncs, d'una enquesta amb una mostra molt àmplia i, per tant, amb un alt grau de fiabilitat.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next