Diari La Veu del País Valencià
El PSPV xifra el cost de les seues propostes perquè el programa electoral o siga un brindis al sol

VALÈNCIA. El PSPV ha presentat aquest dilluns al migdia, al Centre del Carme, un extracte del seu programa de govern per a la legislatura vinent. Adjunta a aquest programa electoral, els socialistes presenten per primera vegada una memòria econòmica “perquè són mesures pensades i no un brindis al sol”, en paraules d’Arcadi España, encarregat de la coordinació d’aquest programa. España també s’ha referit a aquesta memòria econòmica dient que es vol evitar “la demagògia” i, per contra, “buscar la solvència”. A més, ha afegit que “sense recursos no hi ha drets que es puguen sostindre”.

El líder del PSPV, Ximo Puig, ha tancat la presentació del programa. Ho ha fet destacant que “la Comunitat té un projecte de futur, de prosperitat, modern, capaç d’atendre els nous desafiaments”. Al mateix temps, però, ha defensat “la tradició històrica dels socialistes, inspirats en els valors de la Il·lustració”. “Els temps van canviant i no podem estar cecs a la realitat”, ha reconegut.

Per al president del Consell i candidat a reeditar el càrrec, la prioritat per a la legislatura vinent és que tothom tinga la capacitat de “tindre un projecte de vida”. Per això, ha parlat d’un “creixement econòmic intel·ligent” i de les polítiques actives d’ocupació. També s’ha referit a “la gran qüestió del segle XXI, la igualtat entre homes i dones”. Altres reptes que ha citat Puig són el canvi climàtic i l’envelliment. Sobre el primer, ha recordat la seua proposta de convertir el Museu de les Ciències en un “centre de referència internacional del canvi climàtic”. Pel que fa al segon, ha remarcat que cal parlar de l’envelliment actiu “com una oportunitat i no com un problema”, ja que “això significa que hi ha una alta esperança de vida”. Ara bé, ha dit que presenten les seues propostes “sense vendre fum, posant sols allò que és possible fer en les condicions actuals”.

Amb quines xifres es treballa?

La memòria econòmica elaborada pels socialistes per al període 2020-2023 xifra en vora 1.178 milions l’aportació de la Generalitat per a la posada en marxa de les mesures del seu programa electoral que suposen una nova despesa o augmenten l’existent, tot i que algunes també preveuen fons d’altres administracions. Aquest finançament per la part autonòmica s’assumiria tenint en compte una millora neta dels recursos no financers per a eixa legislatura que el PSPV calcula d’entre “de 1.200 i 1.400 milions” –és a dir, entre 300 i 350 euros per any–, en un context que no té en compte una possible reforma del sistema de finançament, però sí la millora de l’economia.

El programa es divideix en diversos eixos. En el primer, dedicat al coneixement, es planteja la gratuïtat de la matrícula universitària per a l’alumnat que aprove el curs complet –120 milions d’euros–; la gratuïtat de l’educació de 2 anys –61 milions–; auxiliars nadius d’anglés a tots els col·legis i instituts –16 milions–, i la creació d’un centre de proves de mobilitat autònoma a l’entorn de la Ciutat de la Llum per a la investigació sobre cotxes intel·ligents –10 milions–.

Pel que fa al creixement, es planteja que tota empresa familiar tindrà una reducció del 99% del valor de la societat en l’Impost de Successions i Donacions, sempre que asseguren un mínim de 5 anys de manteniment de l’empresa per part dels hereus –12 milions–. També proposa optar al programa de la Europe Battery Alliance per a impulsar una gigafactoria de bateries al País Valencià en col·laboració amb les empreses del sector automobilístic i de la indústria.

A més hi figura un pla d’urgència per a la transformació digital de la indústria, amb mesures de reforç de la capacitació, connexió amb empreses emergents i finançament –15 milions–; la modernització de regadius –100 milions– o la finalització de les obres de conducció del marge esquerre del posttransvasament Xúquer-Vinalopó –35 milions–.

La reversió de Dénia i un pacte social pel valencià, en el programa socialista

El programa socialista inclou mesures de foment de l’ocupació amb una dotació prevista de 230 milions per part de la Generalitat, a més de 235 més del govern estatal, així com ampliar la tarifa plana a la Seguretat Social dels autònoms fins al sisé any i fins al seté per als joves –13 milions–.

També s’impulsaran programes específics d’habitatges per a joves: 2.000 habitatges per a joves de fins a 35 anys en règim de lloguer assequible –10 milions– i 1.000 habitatges compartits en règim de lloguer per a joves universitaris –16,5 milions–.

Pel que fa a la Sanitat, es planteja culminar la reversió del Departament de Salut de Dénia –16 milions– i es preveu un Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària amb 100 milions d’euros per a la construcció, la rehabilitació, les reformes i l’ampliació dels centres de salut i consultoris auxiliars. A més, s’implantarà progressivament l’atenció bucodental preventiva i reparadora de 0 a 16 anys –44 milions–. També es proposa una Llei Valenciana per al Foment de la Igualtat en l’Ocupació i un pla de detecció precoç de la violència de gènere utilitzant big data.

En l’àmbit cultural, el PSPV planteja posar en marxa el Centre Escènic de la Comunitat Valenciana com a referent per a la formació, la creació, la promoció i la investigació en arts escèniques; una nova Llei Valenciana de la Música, i un pacte social pel valencià.

“El problema valencià”

Puig també ha fet referència aquest dilluns a l’infrafinançament o “problema valencià” i, per a concloure, ha apel·lat a “la convivència i la cohesió social”, tot recordant que “aquest moment tracta d’anar cap endavant o d’anar cap enrere”. “No podem tornar enrere després d’una legislatura en què hem avançat”, ha asseverat el president del Consell i candidat socialista.

En l’acte també han participat Laura Soler –candidata a les Corts per Alacant–, Blanca Marín –secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Sector Productiu i Comerç de la Generalitat– i María Diago –responsable de l’àrea de Medi Ambient al PSPV. Elles tres han sigut les encarregades de desglossar les propostes del programa socialista segons tres eixos, respectivament: drets, impuls econòmic i desafiaments de futur.

Comparteix

Icona de pantalla completa