Diari La Veu del País Valencià
Puig, a Madrid: Territoris com el madrileny es permeten el luxe de fer dúmping fiscal

MADRID. Ximo Puig ha assegurat aquest dimarts des de Madrid que “si la investidura de Pedro Sánchez –datada per al 23 de juliol– arriba on ha d’arribar”, el president de l’executiu espanyol “farà el que haja de fer” per a solucionar el problema de l’infrafinançament valencià.

D’aquesta manera, Puig ha defensat durant els Desdejunis Informatius d’Europa Press a la capital espanyola el que ha repetit durant els últims mesos, i ha mostrat “tot el suport i col·laboració” amb Sánchez per a trobar una eixida al problema de falta de finançament i inversions públiques que pateix el País Valencià.

El president ha aprofitat aquest al·legat per a demanar a Sánchez que “afiance la política de col·laboració i respecte amb les comunitats autònomes, fonamental per al desenvolupament d’Espanya”. i ha criticat que “la recentralització no és bona idea ni per als territoris perifèrics ni per a la cohesió” de l’estat espanyol.

A aquest respecte, ha posat com a exemple els objectius d’ajust fiscal imposats a les autonomies i ha justificat el dèficit del govern valencià explicant que el seu objectiu és “no passar mai de la mitjana de despesa pública [en el conjunt d’Espanya]”. Això sí, ha indicat que “el que no pot ser és estar permanentment gastant menys”, perquè això es tradueix en menors inversions públiques i en serveis socials.

“Dúmping fiscal” en altres autonomies

Entre les qüestions que Puig ha criticat respecte a la centralització, hi ha una que ha cridat l’atenció de la premsa madrilenya. El president s’ha referit al fet que algunes autonomies, en concret la madrilenya, “es poden permetre fer dúmping fiscal” [baixar els imposts més que la resta per a atraure inversions], cosa que “ha afectat altres comunitats autònomes”. “Ho dic amb tota claredat: hi ha imposts que cal situar-los en l’àmbit estatal”, ha proposat per tal d’eliminar aquesta pràctica.

D’aquesta manera, ha volgut respondre a preguntes de la premsa sobre si l’augment del finançament que exigeix el País Valencià no el podrien reivindicar també altres territoris. “Cal objectivar aquesta situació; no pot ser que cadascú opine”, ha respost amb certa duresa, al mateix temps que ha assenyalat que les diferències entre autonomies “són objectives” i es poden demostrar amb dades.

De la mateixa manera, les seues exigències també han generat dubtes sobre si no atempten contra el principi d’igualtat de tots els espanyols. “És que en aquest moment no existeix el principi d’equitat”, ha respost, tot assegurant que és això mateix el que reivindica l’executiu valencià. Al mateix temps, ha mostrat la seua defensa de “la singularitat dins dels territoris, però de la igualtat entre espanyols”.

“El problema és que només hi ha una comunitat autònoma que siga contribuent neta i, a més, siga pobre. Onze punts per baix de la mitjana”, ha apuntat respecte al cas valencià. “El paradigma del Levante feliz no existeix”, ha assegurat el president, tot insistint que, malgrat que altres territoris també poden reivindicar unes millors inversions, “uns ho poden dir amb més raons que altres”.

Comparteix

Icona de pantalla completa