Diari La Veu del País Valencià
Puig proposa una cimera amb els productors de cítrics europeus per a buscar solucions a la crisi del sector

BRUSSEL·LES. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat celebrar a Brussel·les una reunió sectorial citrícola en la qual participen tots els països europeus productors per a buscar “solucions integrals” a la crisi i establir sinergies entre els estats més afectats.

Així li ho ha proposat a la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, durant una reunió a Brussel·les. El president ha traslladat a Malmström la preocupació per la situació que travessa la citricultura valenciana i ha destacat que el problema va més enllà de Mercosur. Puig ha reiterat que la competència deslleial que suposen l’acord de Sud-àfrica, les importacions egípcies de cítrics i el vet rus també perjudiquen especialment els productors valencians. “Més enllà de Mercosur, el problema és que els cítrics estan sent assetjats”, ha lamentat Puig.

En aquest sentit ha recordat a Malmström les queixes dels productors per la laxitud dels controls al port de Rotterdam (Holanda), per on entren la gran majoria de cítrics importants per Europa. El president ha instat la comissària a incrementar els controls i les inspeccions al port holandes perquè es garantisca la reciprocitat sanitària i fitosanitària que Mercosur i altres acords tenen estipulada, però que en la pràctica no es compleix.

Pel que fa a les mesures compensatòries per als sectors perjudicats, Puig ha explicat que sí que ha tractat la qüestió amb la comissària, però que fins que no es coneguen els detalls de l’acord i com afectaran no es pot concretar la seua aplicació. No obstant això, sí que s’ha demanat a la Comissió que s’agilitze el procés per a activar una possible clàusula de salvaguarda.

Així, el president ha proposat que se celebre una cimera citrícola europea a instàncies de la Comissió on tots els actors implicats en la problemàtica citrícola participen i busquen solucions comunes. A més, considera que serà una bona ocasió per a establir sinergies i aliances amb altres estats afectats pels tractats comercials.

Segons ha explicat el president, Malmström s’ha compromés a estar dialogant amb els representants de la ciutadania valenciana i a mantindre més reunions quan es conega el preacord al complet, fet previst per a principi de la setmana que ve. A més, segons ha informat el president, Malmström s’ha compromés a mantindre una posició ferma contra la competència deslleial que provoca la importació de cítrics d’Egipte.

Vora dos anys perquè es ratifique l’acord

El tractat amb Mercosur, que encara és un preacord, ha de passar primer per la Comissió Europea per a ser aprovat i, després, ha d’entrar al Parlament Europeu per a ser ratificat. Aquest procés podria durar encara dos anys i el president considera que encara “hi ha temps” per a poder modificar alguns aspectes perjudicials.

Tot i això, Ximo Puig ha assegurat que en cap cas demanarà a Pedro Sánchez que vete l’acord si aquest no inclou les demandes dels productors valencians. “Som conscients de la dimensió que tenim”, ha explicat el president.

En aquest sentit, ha instat a aprofitar els beneficis que comportarà aquest acord “al mateix temps que se superen els inconvenients”. Segons ha explicat, “en una primera ullada”, els sectors industrials relacionats amb el tèxtil, la ceràmica i calçat són sectors que tindran una baixada aranzelària “i, per tant, milloraran la seua competitivitat”. No obstant això, ha remarcat la seua voluntat de “protegir el conjunt de l’economia valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa