Diari La Veu del País Valencià
Qui són, d’on venen i cap a on van els nous fitxatges del Botànic II

VALÈNCIA. Ximo Puig va anunciar aquest diumenge els noms dels nous consellers. El president ha nomenat un Consell amb 12 noms, un executiu continuista amb una única sorpresa. Amb tot, sí que hi ha 5 cares noves entre els dotze noms del Consell del Botànic II. Analitzem qui són, d’on venen i cap a on van els homes i dones que arriben per primera vegada al govern de Puig.

Rubén Martínez Dalmau (Podem)

Qui: Vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

D’on: Natural de Teulada (la Marina Alta), és, als seus 49 anys, doctor en Dret i llicenciat en Ciències Polítiques, a més de professor de Dret Constitucional en la Universitat de València. Considerat per molts com un freelance dins del seu propi partit, en el seu currículum destaca haver assessorat els governs de Veneçuela, Bolívia i Equador en processos constitucionals o, com va criticar Toni Cantó en el ple d’investidura, haver-hi “instaurat el bolivarianisme”.

Cap a on: A banda d’exercir com a segon portaveu del govern de Puig –per darrere de Mónica Oltra– la seua vicepresidència ‘verda’ té la tasca de coordinar les polítiques mediambientals del govern. Com a conseller, Dalmau s’ha proposat “acabar amb la pobresa energètica, plantejar mesures perquè l’habitatge siga un dret i no un privilegi, incorporar mecanismes per a reduir els preus dels lloguers i que la gent jove tinga accés a l’habitatge sense cap limitació”.

Mireia Mollà Herrera (Compromís)

Qui: Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

D’on: Amb 36 anys, és junt amb Vicent Marzà la membre més jove del Consell. Ve de ser la candidata de Compromís a Elx (el Baix Vinalopó), la seua ciutat natal, en les passades eleccions –de la branca d’Iniciativa, de la qual és portaveu–, on la coalició va perdre la meitat dels regidors. Ha estudiat Estadística en la Universitat Miguel Hernández, institució en la qual ha treballat de comptable. Va guanyar visibilitat política per ser denunciant del Cas Blasco i una de les diputades en les Corts més crítiques amb el govern de Francisco Camps. Substitueix l’anterior consellera Elena Cebrián.

Cap a on: S’ha referit a ella mateixa com una “aliada lluitadora”. Estarà al càrrec d’una conselleria central per al Botànic II en un moment en què el “canvi climàtic” s’ha rebatejat com “emergència climàtica”. Un eix de treball que considera “fonamental en la política dels pròxims quatre anys”, sense deixar a banda que és “imprescindible conciliar moltíssims interessos en Agricultura, Transició Ecològica i Medi Ambient”.

Arcadi España García (PSPV)

Qui: Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.

D’on: De 45 anys i nascut a Carcaixent (la Ribera Alta), acaba de deixar la direcció del gabinet de Ximo Puig per a situar-se, amb la benedicció del president, en la primera línia política. Compta amb un dilatat currículum en què destaca el càrrec de director del gabinet del secretari d’estat d’Assumptes Constitucionals dependent del Ministeri de l’Interior o el de consultor en el Grup d’Analistes Financers Internacional (Afi). Ha estudiat Ciències Econòmiques i Empresarials. Haurà de substituir l’exconsellera María José Salvador.

Cap a on: España no ha donat moltes pistes de per on dirigirà la seua gestió, però entre els reptes que haurà d’assumir es troba la tan pregonada vertebració territorial –simbolitzada en la signatura de l’acord del Botànic II en Alacant– o la integració dels serveis de mobilitat de l’àrea metropolitana de València, que s’ha anat ajornant durant anys. A banda, l’àrea d’Obres Públiques serà una de les que més capacitat pressupostària tinga i, per tant, més conflictes puga generar.

Carolina Pascual Villalobos (PSPV)

Qui: Consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

D’on: Doctora per la Universitat d’Alacant i degana del Col·legi d’Enginyers de Telecomunicacions, la il·licitana de 45 anys és l’aposta d’independent que ha fet Puig per al nou Consell. També és professora titular de la UA en l’àrea de Teoria del Senyal i Comunicacions i una de les professionals més destacades en el seu àmbit.

Cap a on: Des de la seua conselleria, que s’ubicarà a Alacant “com a manifestació de la intenció de vertebrar el territori”, la il·licitana pretén apropar l’empresa i la universitat i convertir el País Valencià en “un referent tecnològic”, amb especial incidència a convertir Alacant en “un districte digital amb molta força en la tecnologia i la innovació”. Aquest últim és un dels eixos botànics en els quals més s’ha incidit durant l’última setmana.

Rosa Pérez Garijo (EUPV)

Qui: Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

D’on: Llicenciada en Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració, advocada i de 44 anys, Pérez Garijo és la coordinadora general del partit esquerrà i ha sigut regidora de Catarroja (l’Horta Sud)–càrrec des del qual va denunciar el cas Taula– i la diputada de Memòria Històrica en la corporació provincial de València durant la passada legislatura, des d’on ha realitzat un treball insòlit en l’obertura de fosses de represaliats durant la Guerra Civil.

Cap a on: Pérez Garijo, que serà el primer càrrec d’EUPV en l’executiu valencià, s’ha definit com a “incombustible” i ha lloat la tasca de l’anterior conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, una línia en la qual vol aprofundir. A més a més, ha destacat que seguirà treballant “per la memòria, la justícia i la reparació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa