Diari La Veu del País Valencià
Quins són els edificis de l’Ajuntament de València que suposen major despesa energètica?

VALÈNCIA. Ja es pot conéixer com es distribueix la despesa energètica de l’Ajuntament de València. Aquest dimarts, la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, van presentar una nova iniciativa a la qual s’ha adherit el consistori i que permet saber com es distribueixen els fons municipals quan es tracta del consum energètic. Es tracta de l’aplicació mòbil, Our City, Our Energy, que fa recompte de la despesa econòmica del consistori en les diferents formes de consum energètic –electricitat, aigua, gasoil i gasolina–. No només això, sinó que també indica quina és l’emissió de gasos contaminants que ha generat l’activitat municipal.

L’Ajuntament de València no és l’únic que forma part d’aquesta iniciativa: altres consistoris, com ara el d’Albalat dels Sorells o el de Burjassot, ja s’han sumat a aquest recompte digital de l’energia emprada. La despesa energètica dels serveis municipals implica uns 17,5 milions d’euros anuals i unes emissions de gasos d’efecte hivernacle equivalents a 44.300 tones de diòxid de carboni anuals. Alhora, això suposa que, per cada habitant de la ciutat, l’Ajuntament gasta 22,136 euros anuals i emet 0,056 tones de diòxid de carboni. Unes xifres molt semblants, per exemple, a les de la ciutat de Las Palmas de Gran Canaria, una de les grans ciutats que també està inclosa en aquest recompte.

L’aplicació, a més, permet conéixer a colp de clic quins són els edificis municipals que han suposat major despesa energètica –en termes econòmics– per a les arques municipals. En concret, la construcció que encapçala aquest consum és el que l’aplicació recull com ‘Edifici Amadeu de Savoia’, que correspon a l’antiga Tabacalera, un dels edificis de l’Ajuntament que concentra la major part de les oficines municipals. L’Ajuntament resta anualment uns 250.269 euros a mantindre el consum energètic d’aquest gran complex municipal. Ara bé, només suposa un 2,62% del total.

A aquest el segueix el Palau de la Música de València, amb 144.972 euros i un 1,52% del total. Tanca el pòdium el Palau de Congressos, que implica una despesa de 137.525 euros per al consistori. La resta dels edificis municipals ja baixen dels 100.000 euros: és el cas de les Cases Consistorials, per 97.358,07 euros; el complex esportiu de la Petxina, per 89.837,68 euros ,o la piscina municipal de Benimàmet, per 73.070,76 euros.

En conjunt, l’Ajuntament gasta en tots els edificis de la corporació municipal uns 738.355,05 euros. És superior la xifra de despesa energètica en el cas de les escoles: el consistori gasta uns més d’1,2 milions d’euros, la qual cosa suposa quasi un 13% del conjunt del consum energètic del consistori. Així mateix, pel que fa a les biblioteques i els museus, l’Ajuntament destina 416.589 euros en matèria energètica.

Per tipus de despesa energètica, l’Ajuntament gasta 9.046.135 euros en la factura de la llum; 819.780 euros, en la del gas; 669.038,63 euros, en el rebut de l’aigua; 323.079 euros, en gasolina per als vehicles de titularitat municipal; 151.761 euros, en el cas del gasoil –també per a vehicles municipals–, i 101.503 euros, en gasoil tèrmic.

Emissions de carboni

Tot i que les dades de quanties econòmiques de l’aplicació estan actualitzades el juny del 2019, en el cas de les emissions de gasos contaminants el recompte data del desembre del 2018. Segons les xifres recollides des de l’inici dels recomptes fins a aquesta data, l’emissió més gran de gasos contaminants ve derivada del consum d’electricitat, que provoca unes emissions de gasos hivernacle equivalents a 39.227,19 tones de diòxid de carboni. És a dir, que el 88,53% dels gasos contaminants que es provoquen a la ciutat derivats dels serveis municipals provenen del consum elèctric. Aquesta xifra va seguida de l’ús de gas, de gasolina de transport, de gasoil tèrmic i, finalment, de gasoil de transport.

Comparteix

Icona de pantalla completa