Diari La Veu del País Valencià
El regidor de Turisme de València defensa que els apartaments turístics eren una necessitat i que han de continuar creixent

VALÈNCIA (EFE). El regidor de Turisme de València, Emiliano García, defensa que els apartaments turístics, després de la seua regulació, han de créixer de forma ordenada segons les exigències de l’ordenança i els diferents plans urbanístics perquè, al seu judici, aquests allotjaments “eren una necessitat i continuen fent falta”.

En una entrevista amb EFE, Emiliano García (Requena, 1955) incideix que les exigències de la normativa reguladora ha “frenat” la “febre” d’un sector que, al seu judici, ara ha de “continuar creixent de forma ordenada atenent les característiques de l’ordenança i els plans del Cabanyal i de Ciutat Vella”.

“Apartaments, hotels i qualsevol hostalatge normalitzat han de créixer en paral·lel però de forma ordenada complint la llei i amb professionalitat per a estar segurs de la qualitat de la destinació”, afegeix. I insisteix: “Els apartaments han vingut per a quedar-se i són molt ben rebuts una vegada regulats”.

Segons el registre oficial de la Generalitat, hi ha vora 5.000 apartaments turístics legalitzats i l’Ajuntament de València ha rebut des de juliol del 2018 un total de 140 sol·licituds per a regularitzar l’activitat, de les quals 59 han sigut favorables; 41, negatives, i la resta segueixen en tramitació.

En la línia de “comptar amb tots els actors del sector”, destaca l’acord amb els administradors de finques per a contribuir a la regularització dels apartaments i assegura que l’Ajuntament “no té esperit sancionador”. “Quan hi ha una regulació, mai és a gust de tots però forma part d’aquesta estratègia de sostenibilitat del turisme”, apunta, i defensa que són “ideals” per a famílies i estudiants d’idiomes.

Precisament, incideix en el “potencial” del turisme idiomàtic a València, en la professionalització del sector i com pot ajudar més a la desestacionalització en els mesos de desembre, gener i febrer, “amb menys demanda encara que sense pics”, com també ho fan altres alternatius com el turisme de compres o el wellness.

Valora el que suposaria “ser una destinació per a aprendre castellà” i recorda que en una visita que va rebre d’un grup d’acadèmies de tot el món, especialment europees i alguna valenciana, va advertir que aquest turisme té “creixements de dos i tres dígits”.

L’edil defensa que València té atractiu turístic “tots els mesos de l’any”, però els mesos amb menys activitat “són perfectes per a aprendre idiomes”, i ja treballen per a potenciar un turisme de grans possibilitats. Segons un estudi de l’ICEX, el 2018 s’havien matriculat a l’estat espanyol en programes de cultura i llengua vora mig milió d’estudiants internacionals, l’impacte econòmic dels quals va ser de quasi 794 milions d’euros.

García creu que València “encara pot créixer” en turisme però, davant els problemes de massificació, ha de fer-ho “de forma absolutament moderada i posar el focus en la sostenibilitat en majúscules, en la qualitat per part de tots els actors de la ciutat per a ajudar a millorar la qualitat de l’ocupació”.

“Tenim 20.000 llits i tenim l’obligació que s’òmpliguen i no direm a ningú que no vinga”, afirma García, per a qui el sistema de governança amb els empresaris impulsat en l’anterior legislatura “ha permés la desestacionalització” del turisme, del qual ja hi ha “molta faena feta”. De fet, la tendència és a l’alça, amb creixement de pernoctacions en els mesos de gener i febrer del 2018 del 40% i del 36% al desembre, enfront del 5% a l’agost.

L’edil creu que el turisme gastronòmic encara té el repte de millorar “aspectes absolutament senzills per a arredonir l’oferta” d’un sector “molt madur” i amb lideratge, com és la formació, que “milloraria la qualitat de l’ocupació”, i especialment, en idiomes, perquè parlar anglés és “la nostra assignatura pendent”.

Reconeix que l’oferta per a ser el número 2 del PSPV a València li va produir “vertigen” perquè havia de prendre una decisió “amb rapidesa” sobre una cosa que mai hauria pensat i molta “emoció” perquè, després d’una vida treballant per a influir de la millor manera possible en la societat, “era una oportunitat per a fer-ho des de la presa de decisions”.

García admet que el seu bagatge per a bregar amb empresaris des de les diferents patronals de sectors i organitzacions en les quals ha militat li ha “servit de molt” en la seua vida i en la política, i ressalta que “els valors de l’empresa són una part molt important de l’estat del benestar”.

Votant socialista “de tota la vida” i propietari de l’històric celler Casa Montaña, el nou responsable de Turisme de València adverteix, des de la seua experiència en el sector privat, que “tot el que té a veure amb la qualitat alimentària afecta de manera important, no sols a la salut públic, sinó també a la qualitat de la destinació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa