Diari La Veu del País Valencià
El repte de València com a Capital Mundial del Disseny: un projecte de futur per a impulsar el sector creatiu

VALÈNCIA. Ja és oficial. València s’enfronta a una carrera de dos anys per a convertir-se en la Capital Mundial del Disseny 2022. L’anunci es va fer oficial aquest dilluns, després que l’equip de la World Design Organization avançara un veredicte que s’esperava per al pròxim 11 d’octubre. Ara, la ciutat celebra una fita que enfronta com a una oportunitat única per a donar a conéixer internacionalment els dissenyadors valencians, per a potenciar l’impuls econòmic i per a consolidar un projecte compromés a llarg termini amb el sector.

La notícia ha sigut rebuda amb satisfacció pel consistori, però també per la Generalitat. Amb aquesta oportunitat concedida a base del treball de l’equip de la candidatura, València pretén ampliar aquesta capitalitat del sector del disseny no només a la ciutat, sinó a tot el territori valencià. De fet, la voluntat per al 2022 dispara les ambicions fora de les fronteres de la ciutat; ara, la voluntat és aconseguir la vertebració de tot el sector i que dissenyadors d’Elx, Alacant, Alcoi i Castelló puguen donar a conéixer el seu treball i participen d’aquest èxit compartit.

La vertebració destaca com un dels objectius que s’han marcat tant el consistori com la Generalitat Valenciana per a un any que s’espera fructífer econòmicament. L’alcalde de la ciutat ha assegurat que esperen –sent optimistes– rebre un impacte econòmic de 29 milions d’euros i 50.000 persones, unes xifres que incrementarien de forma exponencial les inversions de les institucions; el passat divendres, el consistori aprovava una moció per a dotar a la candidatura de 2,25 milions d’euros per a desenvolupar el projecte. Així mateix, en l’acte de presentació de la candidatura guanyadora d’aquest dimarts, l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha assegurat que, com a màxim, des de la Generalitat i el consistori es destinaran conjuntament uns 4,2 milions d’euros.

La possible incertesa respecte a aquesta fita és que, una vegada passat l’any, les institucions s’obliden del sector; una por que neguen des del consistori. “No volem que després del 2022 només ens queden les cendres. Volem que continue en el futur i que augmente com a referent innovador”, explica l’alcalde. Ribó assenyala que aquesta capitalitat també permetrà desenvolupar altres espais de la ciutat com Las Naves o la Marina de València; de fet, aquesta última ja va acollir el Placemaking Week Europe 2019. L’alcalde es remet a aquest repte de futur amb un exemple molt concret: la Capital Mundial de l’Alimentació del passat 2017, que va fructificar en la inauguració del CEMAS com un punt de trobada amb els productors locals.

Aquest èxit compartit també necessita la col·laboració de totes les institucions. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, assenyala que ara cal treballar braç amb braç per a col·locar a València com a referent de la innovació. Puig agraeix que aquesta candidatura –que molts esperaven guanyadora– no només es limite a les fronteres de la ciutat, sinó que, en certa forma, compte amb una “visió de país”.

Un disseny per als grans reptes socials

Aquesta nova cita posa en l’agenda pública un nou sector que, a València, té l’oportunitat de rebre l’últim impuls necessari per a aquesta carrera contrarellotge fins al 2022. El codirector de la candidatura, Xavi Calvo, afirma que les oportunitats de disseny i d’apostar per una València creativa estan creixent.

L’any 2022 tindrà un calendari estructurat en més d’un centenar d’activitats. Huit de les grans activitats planificades per a aquest programa anual –del qual s’està el·laborant un primer esborrany– venen directament impulsades pel World Design Organization, mentre que el gros vindrà de les més de vint entitats privades que han donat suport a la candidatura.

Segons explica Calvo, la primera idea que tenen és dedicar cada mes a un dels grans desafiaments contemporanis de la societat i, al capdavall, del disseny. El codirector de la candidatura posa exemples: en el cas del mes de març, amb el dia de la dona, s’abordarà la igualtat en el disseny; pel desembre, amb la Marató, s’estudiarà la col·laboració entre el sector i l’esport. Des de la candidatura no s’obliden, a més, que el disseny valencià ha de comptar amb dos elements inseparables de la ciutat: la música i la festa.

Des de l’oposició animen a “unir forces”

Els partits de l’oposició a l’Ajuntament de València tampoc volen perdre’s aquesta celebració i oportunitat per a l’impuls econòmic. Tot el contrari; insten que tota la ciutat unisca forces i esforços per a convertir la ciutat en la Capital Mundial del Disseny. La portaveu del PP al consistori, Maria José Català, ha destacat que allò que resulta “important” per a València “no és motiu de discrepància política”. Alhora, anima l’Ajuntament a emprar recursos que podrien donar més de si, com és el cas de Las Naves. D’altra banda, des de Ciutadans, el portaveu Fernando Giner prima perquè la ciutat consolide un projecte de disseny “a llarg termini”.

Comparteix

Icona de pantalla completa