El PSOE tornaria a guanyar les eleccions però ni el bloc de l'esquerra ni el de la dreta sumaria majoria

El macrosondeig electoral, fet públic a les 20.00 hores, ha estat realitzat per l'empresa GAD3 per a RTVE i la FORTA
/
10 novembre 2019 20:09h

VALÈNCIA. Les eleccions generals del 10 de novembre no servirien per a resoldre el bloqueig polític. Segons el sondeig realitzat per l'empresa GAD3 per a RTVE i la FORTA, que han fet públics els resultats de manera simultània, ni el bloc d'esquerres sense els independentistes ni el de dretes aconseguirien sumar els 176 diputats necessaris de la majoria absoluta.

El PSOE seria el partit més votat i aconseguiria entre 114 i 119 escons (l'abril va aconseguir 123). El PP creixeria considerablement dels 66 escons de l'abril fins als 85 o 90 escons, mentre que Vox passaria de ser la cinquena (24 escons) a la tercera força més votada. Uns vots que li poden donar entre 56 i 59 escons.

Unides Podem baixa dels 42 diputats fins als 30-34 escons mentre que Ciutadans es desploma dels 57 escons fins als 14-15 diputats.

L'independentisme català passaria àmpliament dels 20 diputats sumant les tres candidatures. Esquerra Republicana obtindria 13-14 diputats, Junts per Catalunya 6-7 i la CUP, que és la primera vegada que es presenta, podria arribar als 3-4 escons.

El PNB pot obtindre entre 6 i 7 escons, i EH Bildu entre 3 i 4. Una de les dades també importants del sondeig és que Més País entraria al Congrés però amb només 3 diputats, un d'ells correspondria a Més Compromís.

Navarra Suma obtindria dos escons, Coalició Canària entre 1 i 2, i el Partit Regionalista Càntabre no més d'un escó. L'agrupació d'electors Teruel existe podria estrenar-se al Congrés amb un diputat.

Malgrat que les dades s'han donat a conéixer a les 20.00h, no es tracta d'un sondeig 'a peu d'urna', ja que les entrevistes no s'han fet aquesta jornada a persones que eixien del col·legi electoral sinó que es basa en 13.000 entrevistes realitzades entre el 25 d'octubre i aquest mateix diumenge. 

El sondeig també compta amb l'estimació de vots i escons per autonomies, amb resultats molt detallats. Es tracta, doncs, d'una enquesta amb una mostra molt àmplia i, per tant, amb un alt grau de fiabilitat.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next