Sánchez ajorna a "finals d'agost i principis de setembre" els nous contactes amb Podem per a arribar a un acord

El candidat socilista avança que el seu equip també es reunirà amb "el PNB, el Partit Regionalista de Cantàbria i les forces nacionalistes de Catalunya"
9 agost 2019 12:08h
Sánchez ha apuntat que parlaran amb "el PNB, el Partit Regionalista de Cantàbria, les forces nacionalistes de Catalunya i, lògicament, Unides Podem". / RICARDO RUBIO, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha avançat aquest divendres que no serà fins a "finals d'agost i principis de setembre" quan reprenga el contacte amb les forces socialistes per a intentar formar un govern. El temps per aconseguir els suports necessaris per a la investidura acaba el 23 de setembre.

Segons recull EFE, en declaracions a la premsa Sánchez ha apuntat que parlaran amb "el PNB, el Partit Regionalista de Cantàbria, les forces nacionalistes de Catalunya i, lògicament, Unides Podem". Així, el socialista prioritzarà trobar-se amb les forces que són "susceptibles" de poder donar-li suport. No ha explicitat, però, ni l'ordre de trobades ni quan es produiran. 

Tanmateix, ha dit que no es tracta d'una proposta tancada sinó que estan disposats a acceptar canvis, especialment fruit de la negociació que es puga obrir amb Podem. També ha dit que es vol reunir amb PP i Ciutadans per a insistir en la "responsabilitat" que tenen de facilitar el govern.

Fi de la ronda de contactes "amb la societat civil"

El candidat socialista ha fet aquestes declaracions abans de reunir-se amb organitzacions del sector cultural en el marc de la ronda de contactes que manté amb col·lectius socials. Aquesta ha sigut l'última cita de la ronda de reunions "amb la societat civil". Sánchez ha explicat que ara toca "compendiar i sistematitzar" les propostes que els han fet per tal de presentar als partits una "proposa oberta, comuna i progressista". 

En total, han sigut catorze reunions amb més de 180 col·lectius. Segons ha dit, tots han fet propostes que podria impulsar un govern progressista i també han mostrat el "desig" que hi haja prompte un govern d'esquerres. Sánchez ha dit que encara podrien fer més reunions a finals d'agost, ja que han rebut peticions de més col·lectius. Un dels que ho va demanar va ser Òmnium Cultural, a través del seu president empresonat a Lledoners, Jordi Cuixart. La Moncloa, però, va tancar la porta a aquesta reunió.

Insisteix en l'abstenció de la dreta

Pel que fa als grups polítics, Sánchez no ha especificat si es reunirà en primer lloc amb la formació de Pablo Iglesias, que és fonamental per a poder desencallar la investidura. El que  que ha remarcat és que el programa no estarà "tancat" i que pot incorporar canvis que provinguen de la formació morada.

"No és un programa tancat sinó susceptible de negociar amb Podem d'acord amb polítiques i propostes; el que necessita la ciutadania és no parlar tant del continent sinó del contingut", ha valorat abans de reunir-se amb col·lectius del món de la cultura.

A banda de les reunions amb les forces que creu que li poden donar suport, Sánchez també es vol reunir amb els partits de la dreta per a demanar-los "responsabilitat" i que "faciliten" la formació de govern a l'estat espanyol.

Des de Ciutadans ja han expressat que Rivera no té intenció d'assistir a la reunió –com ja va fer durant la primera ronda–. "Ja és la quarta vegada que es nega a parlar amb un representant legítim de la ciutadania i que representa la primera força del país. És la seua manera d'entendre la democràcia i els ciutadans prendran nota del seu comportament", ha dit.

next