Diari La Veu del País Valencià
Sánchez anuncia un decret contra la república digital catalana

MADRID/BARCELONA (ACN). El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha anunciat en una entrevista a Onda Cero que el Consell de Ministres aprovarà aquest dijous un decret per a lluitar contra la “república digital” catalana en què treballa el govern [català] perquè “no hi ha independència offline ni online“.

Segons Sánchez, el decret “garanteix que el desenvolupament digital estiga garantit per l’Estat”, i obligarà totes les administracions de l’Estat a utilitzar servidors ubicats a Europa i no en “paradisos digitals”.

Es tracta, segons Sánchez, d’evitar un “ús espuri” de les dades, “com tenim una intuïció que està fent la Generalitat [de Catalunya]”. Sánchez també ha apuntat que si arriba un moment en què a la societat catalana hi ha més independentistes que no independentistes, per a ell “no canvia res”.

Casado, sobre l’anunci de Sánchez: “Al final tindrem telepatia”

El líder del PP, Pablo Casado, ha aplaudit aquest dijous l’aprovació per part del govern espanyol en funcions d’un decret per a posar punt final a la “república digital” catalana. “Al final tindrem telepatia”, ha afirmat durant un esmorzar informatiu al Fòrum ABC, on ha defensat que cal tipificar el delicte de “rebel·lió impròpia” perquè “la naturalesa dels colps d’Estat ha variat molt des del 23F”, i “el següent pot ser digital”.

En tot cas, Casado ha retret al també president en funcions, Pedro Sánchez, que no s’ocupe primer de la “violència” als carrers de Catalunya en lloc d’intentar evitar el que podria passar d’ací a mesos o anys. “Crec que el govern [espanyol] està desbordat, sobrepassat, i està perdent el pols a l’independentisme”, ha afirmat.

Casado també ha apostat per una reforma de la llei d’universitats per a evitar situacions, ha dit, com la de la vaga a les universitats catalanes en protesta per la sentència de l’1-O. Segons el líder del PP, el govern de Sánchez no ha respost amb contundència als tancaments dels estudiants universitaris i cal evitar situacions on els rectors puguen ser “equidistants” amb aquesta mena de fenòmens. “Les universitats han estat un caldo de cultiu no només per al nacionalisme sinó per a l’esquerra”, ha afirmat.

Casado també ha afirmat que si esdevé president del govern espanyol, estarà “una vegada per setmana” a Catalunya per a posar els independentistes “al seu lloc”. Segons el líder del PP, “l’elit del poder a Catalunya està cada vegada més lluny dels ciutadans”. “La cambra de comerç està en contra del civisme; els rectors al costat dels violents; la Generalitat [de Catalunya], també”, ha dit.

En aquest marc, ha negat que estiga actuant de manera “deslleial” amb el president del govern espanyol en funcions sobre la qüestió catalana, i li ha demanat que trenque els acords que té a diversos ajuntaments catalans i a la Diputació de Barcelona amb les forces independentistes. També ha insistit que cal iniciar els tràmits per a l’aplicació del 155 a Catalunya “per a recuperar la prosperitat econòmica, la convivència i la legalitat” a Catalunya.

Iglesias: “Intentar posar portes al camp no va enlloc”

El secretari general i candidat d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha respost a l’anunci de Sánchez afirmant que “intentar posar portes al camp no va enlloc”. En una entrevista a Rac 1, Iglesias ha considerat que el fet que ara el PSOE “es traga de la mànega” aquest decret revela que vol competir amb Ciutadans i el PP pel “discurs d’inflamació” de Catalunya. Així mateix, ha criticat que el Consell de Ministres aprove la mesura pocs dies abans de les eleccions. “No sé quina part de la resolució de la Junta Electoral Central no ha entés”, ha afegit. Iglesias també ha acusat el PSOE de no dir el mateix a Barcelona i a Madrid, i ha posat d’exemple els canvis en el programa electoral per a incorporar la plurinacionalitat a petició del PSC. “El PSOE té un discurs diferent a Madrid i a Barcelona; ens diuen que la nostra posició territorial ens pot fer mal, però nosaltres diem el mateix a Badajoz i a Badalona”, ha defensat.

Iglesias ha apostat per la via escocesa i ha assenyalat que un referèndum hauria de plantejar tres opcions: la independència; seguir amb la situació actual, o un encaix diferent amb l’estat espanyol. Segons el líder d’Unides Podem, hi hauria una majoria de catalans que voldrien seguir a Espanya però amb unes condicions diferents i ha considerat que “privar la tercera opció seria un frau democràtic”. Tot i això, el líder d’Unides Podem ha insistit que la seua posició sobre un referèndum no serà una “línia roja” després del 10N a l’hora d’arribar a pactes.

Iglesias ha lamentat que el PP i Ciutadans hagen trobat una “mina d’or” en l’enfrontament però ha avisat que la radicalització del seu discurs sobre Catalunya és una “autopista” per a Vox. Un discurs que, segons Iglesias, també ha arrossegat el PSOE.

Comparteix

Icona de pantalla completa