Sánchez descarta ERC i JxCat per a la investidura: "No fa falta el seu vot"

El líder socialista rebutja un eventual suport dels partits catalanistes i insisteix a demanar l'abstenció de la dreta mentre assegura que no vol anar a eleccions
1 setembre 2019 11:40h
Sánchez creu que unes noves eleccions donarien "un suport més contundent" al PSOE. / EUROPA PRESS

BARCELONA. El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha descartat ERC i JxCat per a la investidura: "No fa falta el seu vot. Amb l'abstenció del PP i Ciutadans hi ha govern", ha manifestat Sánchez en una entrevista dominical al diari El País. 

Sánchez aprofundeix en la crítica a les dues forces catalanes i assegura que el que fan depén "de paràmetres i de qüestions que no tenen res a veure amb l'interés general de Catalunya, ja que van rebutjar uns pressupostos beneficiosos per a ells". 

"L'estabilitat del país no pot descansar en formacions polítiques que tenen un calendari alié a l'interés general d'Espanya", ha asseverat el líder del PSOE, que ha posat sobre la taula la creació d'un govern "amb un programa comú progressista" amb Unides Podem. 

"Entre unes eleccions i un govern de coalició, hi ha aquesta tercera via", ha afirmat Sánchez. De fet, el president espanyol en funcions reitera que no vol nous comicis, però avisa que, si es repeteixen, "el progressisme apostarà amb major contundència pel PSOE".

"Insistisc. No tenim per què anar a eleccions", ha continuat Sánchez. "Primer, perquè existeix una majoria àmplia al Congrés dels Diputats al voltant del partit socialista. I, en segon lloc, perquè no hi ha alternativa. Ni a la dreta ni tampoc a l'esquerra del PSOE", s'ha mostrat convençut el president espanyol en funcions, que ha seguit insistint a Cs i PP: "La seua responsabilitat passa per ser conscients que si no hi ha una majoria alternativa que ells puguen posar en marxa, el que han de fer és abstindre's", ha assegurat Sánchez. 

"Ells tenen la clau perquè hi haja un govern sense necessitat de dependre de les forces independentistes", ha recordat el líder socialista a les formacions encapçalades per Pablo Casado i Albert Rivera. El president espanyol en funcions considera que encara hi ha temps fins al 23 de setembre per a negociar els punts essencials del "programa comú progressista" i dona les seues claus del fracàs de la investidura fallida del 25 de juliol.

"El govern de coalició amb Unides Podem va ser inviable per dues qüestions essencials: per la desconfiança que va quedar manifesta en l'explicació del perquè ells s'havien d'incorporar al govern d'Espanya i pel seu concepte de coalició, que era més una coalició de governs que un govern de coalició", ha lamentat Sánchez, que tampoc s'ha estalviat retrets cap al líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias. 

"Iglesias diu que necessita entrar dins el govern perquè no se'n refia del Partit Socialista. Algú s'imagina un equip de futbol on els defenses estiguen més pendents dels seus propis davanters que dels de l'equip contrari?", ha qüestionat el líder del PSOE fent un símil futbolístic. 

"El segon problema és de concepció del govern, i aquesta és una discrepància molt més profunda. Un govern desunit és un desgovern i Espanya ha d'abordar importants desafiaments durant els quatre anys vinents", ha recalcat.

Entre aquests desafiaments hi ha "resoldre la crisi de convivència a Catalunya", el Brèxit, la nova llei educativa, la transició ecològica o la reforma fiscal. "És a dir, necessitem un govern fort. No es tracta de salvar la investidura i conformar un govern, sinó que aquest govern siga coherent, consistent, tinga una única direcció i siga eficaç en la resposta als desafiaments que té la societat espanyola i la societat europea en el seu conjunt", ha conclòs Sánchez.

next