Diari La Veu del País Valencià
Sánchez ‘podemitza’ el seu discurs i evita la qüestió territorial sense tindre garantits els suports necessaris

VALÈNCIA. Pedro Sánchez ha demanat el suport del Parlament per a ser investit president amb un discurs molt escorat a l’esquerra i que, no obstant això, ha evitat aprofundir en les qüestions territorials. La ‘podemització’ del líder socialista, que ha llistat moltes de les propostes programàtiques que comparteix amb els morats –i que recorden les polítiques aplicades pels socis del Botànic al País Valencià– també ha incorporat una crida a Unides Podem: “Tenim la possibilitat de tirar endavant tot allò en què coincidim”. “Una vegada hagem arribat a un acord”, ha matisat, tot recordant que encara no hi ha un pacte de govern segellat.

Durant quasi dues hores, el president en funcions ha fet menció a qüestions com la precarietat de ‘kelys’,’riders’ i temporeres, producte de “deficiències estructurals”; la necessitat d’acabar amb “els treballadors pobres” i crear un nou estatut del treballador, o afavorir un accés a l’habitatge que “ara mateix és un privilegi per als més joves”, tot insistint que cal “frenar les pujades abusives de lloguers”.

La intervenció de Sánchez ha començat recriminant al bloc de la dreta el “cordó sanitari” que li han aplicat mentre que “estan institucionalitzant” en diferents administracions la famosa fotografia de Colón junt amb l’extrema dreta de Vox. Malgrat això, el líder socialista no ha dubtat a demanar l’abstenció als seus rivals polítics en tal d’afavorir la formació de govern, una idea en què ha insistit al final de la intervenció: “No els demane que donen suport a aquest projecte, els demane que retiren aquestes barreres que eviten que Espanya tinga un govern”.

El discurs de Sánchez s’ha centrat en sis eixos que han sigut, en aquest ordre: la creació de llocs de treball dignes i la sostenibilitat del sistema públic de pensions; la revolució digital i tecnològica; la lluita contra l’emergència climàtica; el feminisme i l’erradicació de la violència masclista; la justícia social i la limitació de la desigualtat, i la integració i l’enfortiment de la Unió Europea i el paper que hi juga Espanya.

Sense referències a Catalunya ni al finançament

En l’àmbit de la cohesió territorial, Sánchez ha limitat les seues referències a realitzar un repartiment més just d’infraestructures i impulsar les xarxes ferroviàries –sense al·ludir a distincions entre el corredor cantàbric, l’atlàntic o el mediterrani– i a afavorir polítiques per a lluitar contra el despoblament. No hi ha hagut cap referència concreta al conflicte català i, respecte al model de finançament, ha apuntat que “la seua reforma encara està pendent”, sense aprofundir en la qüestió.

Les crítiques no s’han fet esperar, primerament per part d’ERC. El portaveu de la formació, Gabriel Rufián, ha qualificat l’actitud de Sánchez de “negligent i irresponsable” per no haver-se referit “als seus socis imprescindibles”. Així, li ha recriminat per “no tractar el principal conflicte polític”. “Estem més lluny de l’acord que fa 24 hores”, ha indicat, malgrat que ha admés que estan d’acord en el paquet de mesures socials proposat.

Tampoc el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha quedat satisfet amb la intervenció del socialista. El polític suecà s’ha estranyat pel fet que “es nomene Veneçuela però no Catalunya” i ha criticat que només haja dedicat “quatre segons al tema del finançament”, més encara quan “moltes de les polítiques socials que ha proposat són competència de les autonomies”. El portaveu de la coalició ha explicat que continuen en l’abstenció fins que no es desbloquege el punt primer del pacte que estan negociant amb el PSOE dedicat, precisament, al finançament just.

En la mateixa línia s’han pronunciat els representants bascos, tant d’EH Bildu com del PNB. Aquest últim, Aitor Esteban, ha lamentat “l’absurd” de Sánchez en demanar “pactes d’estat” durant el seu discurs “quan resulta pràcticament impossible un pacte entre dues forces polítiques” i l’ha instat a assolir “acord de mínims” per a posar en marxa noves polítiques.

Comparteix

Icona de pantalla completa