Diari La Veu del País Valencià
Sanitat investiga els presumptes suborns d’una empresa a un metge de l’Hospital General de València

VALÈNCIA. La Conselleria de Sanitat ha obert una investigació sobre els presumptes suborns de Fresenius Medical Care (FMC), proveïdor líder mundial de productes de diàlisi, a un metge de l’Hospital General de València i remetrà el cas als tribunals “si se’n deriva algun il·lícit penal”.

Així ho ha confirmat aquest divendres la portaveu del govern en funcions, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell en relació a l’admissió per part d’FMC, que va pagar de manera reiterada, des del 2009 fins al 2016, milions de dòlars en suborns a metges per a obtindre negocis en diferents països; entre ells, nefròlegs d’hospitals públics de València, Almeria i Barcelona.

Així, els facultatius van rebre de la multinacional Fresenius “pagaments inapropiats”, contractes de “consultoria sense control”, “regals” i “viatges”, entre altres prebendes.

L’objectiu de la companyia alemanya, líder mundial en productes per a diàlisi, era aconseguir que els facultatius els avançaren informació confidencial sobre concursos públics, “enviaren pacients a les seues clíniques” i “utilitzaren els productes més cars de la companyia”.

L’Hospital General de València no ha fet encara declaracions sobre aquest tema i ha assenyalat a EFE que remetrà un comunicat en les pròximes hores.

Sobre aquesta qüestió, Oltra ha confirmat que la Conselleria de Sanitat “està investigant els presumptes suborns que impliquen un metge de l’Hospital General de València, que fins i tot podria ser matèria d’investigació penal”.

També s’ha pronunciat al respecte la coordinadora general d’EUPV i diputada a les Corts, Rosa Pérez Garijo, qui considera “molt greus” les acusacions de suborn i demanarà que el cas es porte davant la justícia si aquestes es confirmen.

Com a membre del Consorci de l’Hospital General i com a diputada autonòmica, Pérez Garijo demanarà “tota la documentació” sobre aquest cas i, quan la tinga i es confirmen les acusacions, demanaran que es prenguen les mesures necessàries per a “portar aquest senyor davant la justícia”. Així mateix, considera que, “de manera immediata, hauria de ser apartat”.

Nomenat durant el govern de Camps

L’actual cap de servei de Nefrologia de l’Hospital General, Antonio Galán, “va ser nomenat per l’aleshores president Francisco Camps” com a director de Qualitat i Atenció al Client el 2004, ha recordat Mónica Oltra.

Durant el govern de Francisco Camps, Galán va anar ocupant diferents càrrecs dins de la sanitat pública valenciana. De director general el 2004 va passar a la subdirecció de l’Hospital de Gandia (la Safor) i a director territorial entre els anys 2004 i 2008; posteriorment, va ascendir, del 2008 al 2010, a cap de Nefrologia de l’Hospital Doctor Peset i el 2010 va ser responsable de Nefrologia al’Hospital General de València, lloc a què es va incorporar mentre era gerent del centre sanitari Sergio Blasco.

Fresenius acomiada els directius

La multinacional argumenta que, després d’assabentar-se dels casos de suborn, “immediatament” van iniciar la seua investigació i van avisar les autoritats nord-americanes. “Des d’aleshores, l’empresa ha pres totes les mesures necessàries per a abordar i resoldre completament aquests problemes”, asegura Fresenius.

“Hem pres mesures per a fomentar una cultura de comportament empresarial ètic en tota la companyia i per a enfortir els nostres programes de compliment i controls interns tant en l’àmbit mundial com als respectius països. I continuarem fent-ho en estreta cooperació amb les autoritats, ja que existeix una tolerància zero per a qualsevol conducta d’aquest tipus dins de la nostra organització”, afegeix l’empresa.

Comparteix

Icona de pantalla completa