Sanitat elaborarà un programa de 'platges sense fum' perquè es puguen adherir els municipis

La Conselleria destaca que aquestes iniciatives busquen protegir el medi ambient i eliminar l'exposició al tabaquisme passiu
17 agost 2019 19:18h
Aquest tipus d'iniciatives han cobrat rellevància després que la Cala Retor, a Orpesa (la Plana Alta), s'haja convertit des de fa deu dies en la primera platja valenciana lliure de fum. / TURISME ORPESA DEL MAR

VALÈNCIA. La Conselleria de Sanitat està treballant en l'elaboració d'un programa de 'platges sense fum' al qual podran adherir-se els municipis costaners que ho sol·liciten. No obstant això, segons han detallat fonts d'aquest departament a Europa Press, per a la seua tramitació es requereix "un temps".

Des del departament dirigit per Ana Barceló han recordat que les burilles dels cigarrets no són biodegradables i que poden tardar "fins a 10 anys a destruir-se", per la qual cosa han destacat la importància de dur a terme iniciatives d'aquest tipus que, a la vegada, "tenen l'objectiu d'eliminar l'exposició al tabaquisme passiu i promoure espais públics de salut i convivència lliures de fum".

Regular el tabac a les costes

Aquest tipus d'iniciatives han cobrat rellevància després que la Cala Retor, a Orpesa (la Plana Alta), s'haja convertit des de fa deu dies en la primera platja valenciana lliure de fum, prenent exemple de platges de Galícia o Cantàbria.

De moment, es tracta d'una iniciativa de caràcter divulgatiu per a conscienciar que "qualsevol burilla perjudica molt el fons marí i el mar", segons ha apuntat a Europa Press Jordi Llopis, regidor de Medi Ambient i Platges d'Orpesa, qui ha aclarit que de moment no penalitzaran amb multes: "No és amb afany de lucre, és amb afany de conscienciació".

Altres consistoris com el de València també estan estudiant aquesta mesura de regular el tabac en les costes per a millorar les platges i que la qualitat de l'aire siga "òptima", una decisió que prendran "atenent les condicions de les platges i l'experiència de municipis que han anat per davant en la implantació d'aquestes mesures".

Cullera està estudiant implantar la prohibició de fumar en els seus 15 quilòmetres de platja, ja que és "una de les millors solucions" davant la "proliferació" de burilles en aquestes zones. El regidor de Platges, Salvador Tortajada, ha puntualitzat a Europa Press que aquesta mesura "no està tancada", sinó que s'estudia "de cara al futur".

L'edil ha assenyalat que, si s'implantara la mesura de platges sense fum, hi hauria un temps prudencial per a informar els ciutadans. Amb tot, ha apuntat que "si hi ha una prohibició, per descomptat ha de comportar una sanció". A més, ha assenyalat que "tot està en l'educació" i creu que la societat s'acostumaria perquè "és civilitzada".

"Un avantatge competitiu"

Per al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la proposta de platges sense fum és "molt interessant" i pot atorgar a les costes que l'implanten un "avantatge competitiu". "Des del meu punt de vista, és el futur", va subratllar Colomer en declaracions recents a Europa Press, en les quals va apuntar que, amb les seues competències, no té "possibilitat d'accedir a aquest tipus de decisions", encara que considera "lògic" que des de la reglamentació municipal s'introduïsca aquest "element diferenciador i aquest avantatge competitiu".

"És una proposta molt interessant, que va en la línia de millorar la neteja, el confort, la salut i l'entorn, i tot són valors que encaixen en el concepte de platja sostenible. Em sembla molt interessant, està en òrbita de treballar la neteja i salut", ha sostingut.

#DesentierraLaColilla

Aquest estiu s'han posat en marxa diferents projectes per a sensibilitzar sobre la presència de restes de burilles a les platges. És el cas de la campanya #desentierralacolilla, de la plataforma Lateuaterra. En una sola platja de Xàbia (la Marina Alta) es van arribar a desenterrar més de 4.000 burilles.

A finals de juliol, l'Ajuntament d'Elx (el Baix Vinalopó) va anunciar la distribució de 20.000 cendrers portàtils per a aconseguir unes platges "lliures de burilles". També la ciutat de Benidorm (la Marina Baixa) preveu el repartiment de 20.000 cendrers reutilitzables i fullets per a conscienciar sobre els danys mediambientals d'aquests residus.

next