La segona fase de les exhumacions a Castelló de la Plana conclourà després de trobar els cossos de 19 víctimes

Les dades del registre i la informació de què es disposava sobre els homes afusellats i enterrats en la fossa han permés localitzar ja les huit persones que es buscaven
4 octubre 2019 17:22h
En aquesta segona fase de les exhumacions, l'equip d'ArqueoAntro tracta de localitzar i identificar les restes de huit homes que van ser assassinats entre l'abril i el maig del 1940. / EFE

CASTELLÓ DE LA PLANA (EFE). La segona fase de les exhumacions de represaliats del franquisme enterrats en una fossa comuna al cementeri civil de Castelló de la Plana finalitzarà previsiblement dilluns o dimarts vinent, després d'haver desenterrat 19 cossos. Entre aquests, en principi es troben els huit de les persones que s'estaven buscant.

En la jornada d'aquest divendres s'ha localitzat un cos amb un anell amb les inicials J.I., que es corresponen amb les dades sobre la persona que estava enterrada al costat d'Agustín Barceló, per la qual cosa tot indica que s'ha trobat el seu cos.

Segons han informat a EFE fonts del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, les dades del registre i la informació de què es disposava sobre els homes afusellats i enterrats en la fossa han permés localitzar les huit persones que es buscaven, encara que les identitats hauran de ser verificades amb l'estudi d'ADN a la Universitat Autònoma de Madrid.

A més d'aquests huit, s'han exhumat onze cossos més, les restes dels quals també seran analitzades per a tractar de localitzar els seus familiars. Després, segons les mateixes fonts, seran els familiars qui decidisquen si volen enterrar els seus éssers estimats al seu poble; també hi ha la possibilitat de construir un mausoleu –amb les persones identificades– per a aquells que preferisquen que romanguen al mateix lloc.

Dilluns o dimarts finalitzaran els treballs d'aquesta segona fase, finançada per l'Ajuntament de Castelló de la Plana amb 26.900 euros, quan s'espera traure l'últim cos –ja localitzat i presumiblement identificat–.

La segona fase ha sigut "intensa" i "molt emocionant" per als familiars, alguns dels quals han seguit el progrés dels treballs en el cementeri civil, i també per als joves alumnes de diversos instituts de la demarcació que els han visitat.

Així, s'han trobat en principi les restes de les huit persones que es buscaven: Bautista Peris Muñoz, Miguel Tormos Adsuara, Joaquín Jaques Celma, Ernesto Centelles Roig, José Aragón Ucher, Joaquín Fresquet Rueda, Agustín Barceló Pitarch i Vicente Ballester Forcada.

La segona fase estarà seguida per altres exhumacions, ja que l'Ajuntament de Castelló ha mostrat la seua voluntat de continuar finançant altres treballs. La Diputació de Castelló va anunciar també que inclourà una partida en els pròxims pressuposts per a aquest mateix assumpte.

Segons el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, actualment existeixen una trentena de demandes de familiars per a trobar les restes de parents a Castelló de la Plana, encara que han indicat que, a poc a poc, van augmentant, ja que es donen a conéixer els treballs els quals són totalment gratuïts per a les famílies.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next