Diari La Veu del País Valencià
El sindicat OTRAS inicia el seu pla d’acció a València per a donar veu a les treballadores sexuals

VALÈNCIA. El sindicat de prostitutes OTRAS (per ‘Organización de Trabajadoras Sexuales’, en castellà) ha presentat el seu pla d’acció a València per a “donar veu” a les treballadores sexuals. Per això, pretén presentar-se a la taula de prostitució de l’Ajuntament de València, realitzar els seus mapatges per a comptar amb dades estadístiques i reunir-se amb les organitzacions de clubs de cites de la ciutat.

Així ho han explicat aquest dijous la delegada territorial del sindicat, Belén Ledesma, que ha presentat el pla d’acció per a València juntament amb la secretària general d’OTRAS, Concha Borrell.

Ledesma ha assenyalat que es va afiliar al sindicat per a “començar a sentir un moviment de canvi social” i ha denunciat que, des que va començar a ser prostituta fa quatre anys, el col·lectiu demana drets i no els aconsegueix. En aquest sentit, considera que el projecte d’OTRAS serà “la sustentació de moltes persones” que pateixen davant “la coacció o el silenci”.

Les mesures del pla d’acció a València comencen per formar un equip, ja que actualment compten amb “molt poques” persones i, posteriorment, es presentaran per a formar part de la taula de prostitució del consistori. “Ja és moment que les treballadores sexuals tinguem veu”, ha reivindicat la delegada.

OTRAS realitzarà els seus mapatges per a comptar amb dades estadístiques, ja que els que existeixen actualment estan realitzats per persones que “estigmatitzen les treballadores sexuals i les posen en el lloc de víctimes”, per la qual cosa no se’ls creuen.

També volen donar-se a conéixer entre les treballadores i els treballadors sexuals de la ciutat, així com “conscienciar” els habitants de la ciutat, per la qual cosa el sindicat exerciria de “mediador” entre veïns i prostitutes perquè aquestes “no se senten amenaçades”.

En la mateixa línia, el sindicat es reunirà amb les organitzacions de clubs de cites de la ciutat perquè escolten les reclamacions de les treballadores, així com amb les empreses publicitàries.

Per part seua, Borrell ha criticat el “feminisme abolicionista” i ha denunciat que “moltes vegades” han de defensar-se d'”una part del feminisme rància, blanca, occidentalitzada i aburgesada”, al mateix temps que ha destacat que el sindicat s’ha format per a “dir-li a tothom què som: dones valentes, no víctimes de tràfic”.

“Segueix legalitzat”

Respecte a la situació del sindicat, després que al novembre passat la Sala social de l’Audiència Nacional declarara la nul·litat dels estatuts del sindicat, Borrell ha desmentit que OTRAS estiga il·legalitzat. La secretària general de l’entitat ha assenyalat que han presentat un recurs davant el Tribunal Suprem i ha asseverat: “Mentre no es pronuncie, segueix legalitzat”.

En aquest context, ha anunciat que OTRAS convocarà vaga general el 8 de Març, Dia de les Dones, i ha ressaltat que no acceptaran “ser per més temps treballadores de segona”, al mateix temps que ha exigit contractes laborals per a les treballadores sexuals.

Comparteix

Icona de pantalla completa