Els sindicats de Ford critiquen davant la Inspecció de Treball la "brutalitat" d'hores extra i els "ritmes abusius"

Els líders sindicals han mantingut una reunió, amb motiu de l'aplicació de l'ERO temporal, en què Intersindical i CCOO han exigit que els jubilats parcials trien si consumeixen vacances en els dies d'aplicació de l'expedient
18 novembre 2019 19:16h
Ford va proposar als sindicats el passat octubre un nou ERTO de cinc dies, que va tindre lloc el 4 i 5 novembre i que està programat també per a aquest dilluns, dimarts i dimecres. / EUROPA PRESS ARXIU

VALÈNCIA (EP). Els sindicats de Ford han mantingut aquest dilluns una reunió amb la Inspecció de Treball amb motiu de l'Expedient de Regulació d'Ocupació Temporal (també conegut com ERTO) de la planta d'Almussafes. Durant la trobada, Intersindical ha denunciat la "brutalitat d'hores extres" i, junt amb Comissions Obreres, ha exigit que els jubilats parcials trien si consumeixen vacances en els dies d'aplicació de l'expedient. Per la seua banda, CGT ha posat el focus en els "ritmes abusius" de treball. 

Així ho han manifestat a Europa Press després que els representants dels treballadors hagen mantingut aquest dilluns una reunió amb la Inspecció de Treball perquè aquesta emeta un informe sobre l'ERO temporal. En aquesta trobada han participat els quatre sindicats de Ford –UGT, STM-Intersindical, CCOO i CGT– i una representació de l'empresa. 

Ford va proposar als sindicats el passat octubre un nou ERO temporal de cinc dies, que va tindre lloc el 4 i 5 novembre i que està programat també per a aquest dilluns, dimarts i dimecres. 

En la reunió amb la Inspecció de Treball, Intersindical ha defensat que "hi ha altres alternatives l'ERO temporal que l'empresa hauria de considerar", encara que ha manifestat la "disposició" a negociar i signar-lo "sempre que es complemente el 100% del salari de les persones afectades i que la plantilla no perda el 20% dels seus salaris durant els dies d'ERO temporal". 

A més, ha denunciat davant la inspectora la "brutalitat d'hores extres" que es realitzen "malgrat la baixada de producció i l'acumulació de dies d'expedient". També ha criticat que "es negue la presència" en la Comissió de Seguiment de l'ERO temporal a STM-Intersindical, CGT i CCOO. 

Així mateix, fonts d'Intersindical han indicat a Europa Press que tenen "constància" que s'han produït casos en els quals els encarregats han traslladat als treballadors jubilats a temps parcial que els dies d'ERO temporal "no poden anar a treballar". En aquest sentit, el sindicat ha subratllat que no s'oposa al fet que aquests treballadors consumisquen dies de vacances durant l'ERO temporal ni que l'empresa ho propose, però ha reclamat que "ha de ser absolutament voluntari". 

"Exigim que els treballadors jubilats a temps parcial que compleixen els seus dies durant la vigència de l'ERO temporal siguen qui decidisquen si venen a fàbrica els dies de l'expedient o si agafen dies de les vacances", ha manifestat Intersindical. 

En la mateixa línia, el secretari general de la secció sindical de CCOO d'Indústria en Ford, José Arocas, ha denunciat que encara que es va excloure de l'expedient els jubilats parcials, ara l'empresa els diu que els dies establits d'aturada agafen vacances. Arocas ha indicat que han traslladat a la inspectora que "s'està agafant aquest costum" i ha defensat que són els treballadors qui  han de decidir quan agafar les seues vacances. Es tracta d'una qüestió que no coneixien fins ara, però de la qual els han arribat dos casos, segons ha explicat. 

També durant la reunió, aquest sindicat ha entregat a la Inspecció de Treball la proposta que va presentar en la taula negociadora. Aquesta iniciativa planteja que els treballadors utilitzen cinc dies de jornada industrial perquè "no es toque el sou"; "no consumisquen més desocupació"; s'equiparen així amb els que els resten als seus companys de la planta de motors, i no tinguen dos pagadors diferents a declarar a Hisenda. 

Per part seua, des d'UGT han explicat que durant la trobada han donat constància de com ha succeït l'ERO temporal, mentre que fonts de CGT han indicat que han reiterat la seua oposició a l'expedient, com van fer en les negociacions. CGT critica que l'empresa haja tingut beneficis durant sis anys, "copioses subvencions", i que els treballadors facen hores extra per a després afrontar un l'ERO temporal. "No es pot bufar i xarrupar alhora", han retret, al mateix temps que han criticat "ritmes abusius" de treball i han demanat abaixar-los.

next