Diari La Veu del País Valencià
Soler cobreix les esquenes a Montero mentre els seus socis de govern amenacen de perdre la paciència

VALÈNCIA. La jornada d’ahir va estar marcada per un suposat anunci de la ministra Montero en què assegurava que el País Valencià tindria una solució a la falta de pagaments a compte a l’octubre. La notícia va tardar unes hores a ser desmentida, les suficients perquè el conseller Soler s’apuntara el tant en la seua compareixença davant les Corts. Però allò que suposava “un tractament singular a un problema singular” va resultar ser un miratge.

La realitat és que, tot i que la titular d’Hisenda va reconéixer que el País Valencià –juntament amb Múrcia– tenia una situació “pitjor” en matèria de finançament i que, per tant, notaria abans els efectes en el retard dels pagaments, també va rebutjar dispensar-li un tracte diferenciat al de la resta d’autonomies. La solució arribarà per a totes a la vegada, però “la solució més senzilla” –va afirmar– és que Unides Podem done suport a la investidura de Pedro Sánchez.

Aquest dijous, Soler va haver de reconéixer la seua equivocació en utilitzar una informació no contrastada durant la seua intervenció. Per ara, l’únic “tracte diferenciat” que ha rebut la Generalitat és la pròrroga en la presentació del PEF. A més, va destacar que “ja és important” que el Ministeri es comprometa a lliurar els pagaments abans de final d’any.

Allò que no va poder confirmar el conseller és si Montero condiciona aquesta data al fet que Sánchez aconseguisca formar govern o si aquesta eventual solució quedaria ajornada per una nova convocatòria electoral. Una possibilitat que la ministra no ha aclarit i que genera enuig en l’oposició –la diputada de Ciutadans, Ruth Merino, va assenyalar que es tracta “d’una forma de pressionar els partits polítics i la societat” de cara a la investidura o la repetició electoral–, però també en Unides Podem i Compromís, que comencen sumar-se a aquesta interpretació.

Mentrestant, la dilació dels pagaments provoca greus problemes en la disposició de liquiditat de la Generalitat i, com va admetre Soler, complica que l’entrada de diners en la caixa coincidisca amb els que van eixint. Per ara, el conseller planteja que una possible solució és fer recaure aquest desfàs en un augment del dèficit, però si la situació de bloqueig s’allarga, també es podrien estendre les retallades o, fins i tot, tancar els pressuposts abans que acabe l’any. D’altra banda, la repetició electoral abocaria, amb tota probabilitat, a prorrogar els pressuposts d’aquest any per al 2020.

Unides Podem i Compromís; paciència al límit

Des de Compromís ja veuen “intolerable el tracte” que està rebent el País Valencià en la gestió d’aquesta crisi i asseguren que, al contrari d’allò que defensa Soler, no han vist cap gest “excepcional” ni mesura compensatòria de pes. Tampoc no hi han caigut bé les declaracions que va realitzar aquest dimecres el síndic del PSPV, Manolo Mata, que acusava Compromís d’estar “de campanya”. “Si arribem a tindre una campanya electoral no serà per culpa de Compromís”, va afirmar la diputada de la coalició Aitana Mas, qui va recordar que encara no han rebut una resposta per part del PSOE en la negociació que mantenen de cara a la investidura.

“No dubte que Puig i Soler defensen els interessos valencians, però que no caiguen en l’errada d’abusar de la nostra confiança”, va advertir Mas fa uns dies. Una posició a la qual també s’ha sumat recentment Unides Podem, on pensen que ningú els pot acusar de no haver sigut “lleials” al Botànic, encapçalat pel PSPV. “Però açò ja passa de gris a negre, podem començar a dir que estan prenent el pèl a la Generalitat i a la Comunitat Valenciana”, va reconéixer el portaveu adjunt de la formació, Ferran Martínez, qui va exigir a Puig i a Soler que “mantiguen el nivell d’exigència i reclamen una solució immediata perquè el Ministeri responga”.

A pesar de tot, els diputats d’Unides Podem i de Compromís al Congrés, junt amb els del PSPV, van evitar donar suport a una proposta del PP d’aquest dimecres–que incorporava les esmenes de Cs i Vox, però no les de la resta de grups– que instava el govern a lliurar els diners a través de crèdits al 0% d’interés. Des del PSPV no han volgut donar credibilitat a la iniciativa en tant que culpen els populars de no haver solucionat els problemes financers quan tenien l’oportunitat, mentre que en Podem han defensat que l’exposició de motius dels populars “feia una anàlisi totalment interessada i parcial” de la situació. A més, creuen que la solució del crèdit –que involucraria un augment del deute de les autonomies– “pot ser millor que res”, però que abans d’això el Ministeri ha d’esgotar la resta de possibilitats.

El Ministeri, sense pressa per respondre

Durant els últims dies, Montero ha assegurat que el retràs en els lliuraments no provoca en cap cas que els governs autonòmics hagen d’aplicar retallades. Una interpretació que la dreta valenciana ha fet seua per a carregar la responsabilitat al conseller, ja que critiquen que els seus pressuposts contenien partides d’ingressos “fictícies” provinents de l’Estat que, en efecte, el bloqueig polític ha deixat en l’aire. Entre elles, la partida “reivindicativa” per la reforma del finançament de 1.325 milions, però també d’altres, com són els vora 600 milions del FOGA que tampoc no han arribat i que Soler no perd oportunitat de reivindicar.

El conseller es va defensar d’aquests atacs assegurant que els pressuposts de la Generalitat es basen en “previsions” que, en el seu moment, atés el “context polític” en què es trobava Espanya fa ara un any, eren “raonables”. En tot cas, també va insistir que els ajusts a realitzar no poden comparar-se amb les retallades socials aplicades durant l’últim govern del PPCV. En canvi, els considera una “contenció del creixement” –que en altres ocasions ha xifrat en 430 milions–, ja que la despesa de la Generalitat ha augmentat enguany un 7%, de manera que ha recuperat els nivells d’abans de la crisi econòmica.

Malgrat tot, Soler ha decidit confiar que la ministra continua buscant solucions i, mentre aquestes arriben, espera que el pagament del FLA supose un baló d’oxigen. També el president Puig, que es reunirà amb Montero el pròxim dilluns després de l’intent avortat d’aquesta setmana, ha afirmat que “exigirà” una solució. En aquest sentit, ha aportat la possibilitat que els lliuraments a compte no depenguen del govern espanyol, sinó de l’Agència Tributària.

Mentrestant, l’argumentari del PSPV continua enrocat en els fets de fa quasi un any, quan la dreta –a qui, en última instància, fan responsable del delicat estat dels comptes– es va aliar amb l’independentisme al Congrés per a tombar els pressuposts de Pedro Sánchez, aquells on les inversions i ingressos per al País Valencià eren molt superiors que en cap altra ocasió anterior i el rebuig dels quals va provocar les passades eleccions.

Comparteix

Icona de pantalla completa