El Suprem obri la porta a preguntar al Tribunal de Justícia europeu sobre la immunitat de Junqueras

Les parts tenen tres dies per a posicionar-se sobre si cal o no portar a Europa la petició de l'exvicepresident català d'eixir de presó per a acatar la constitució i poder convertir-se en eurodiputat
25 juny 2019 13:20h
Junqueras havia demanat un permís per a presentar-se davant la junta electoral i acatar la Constitució per a ser eurodiputat. / ACN

MADRID. El Tribunal Suprem ha obert la porta a plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), a Luxemburg, sobre l'abast dels privilegis i la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat. El tribunal accedeix a la petició de la defensa de l'expresident –a través d'un recurs de súplica– i dona tres dies a totes les acusacions i també a la defensa de Junqueras perquè es pronuncien sobre si cal o no formular aquesta consulta al tribunal europeu per a resoldre el recurs de súplica i també què s'hauria de consultar. 

El lletrat de Junqueras havia demanat un permís perquè l'exvicepresident català eixira de la presó i per a presentar-se davant la Junta Electoral Central (JEC) per a acatar la Constitució el 17 de juny. La Fiscalia s'hi va oposar i el Suprem li va denegar el permís. Davant la negativa, el lletrat Andreu van den Eynde va tornar a formular un recurs de súplica i hi va incorporar la necessitat de consultar sobre la immunitat al TJUE. Ara, el Suprem activa el tràmit per a consultar les parts sobre si cal anar al TJUE però el manté a la presó.

La sala penal ara ha emés una providència on deixa en suspens el recurs de súplica a l'espera de decidir si consultarà o no al TJUE sobre l'abast i els privilegis dels electes. De moment, obri la porta a fer el pas i demana a totes les acusacions que es posicionen en un màxim de tres dies, i també ho haurà de fer una altra vegada la defensa de Junqueras. 

La Fiscalia ja s'hi ha oposat

La Fiscalia ja s'ha posicionat davant del recurs de súplica de Van den Eynde i ha dit que no s'ha de consultar res al tribunal europeu. En un escrit del dia 20 de juny, el ministeri públic defensa que "els privilegis i immunitats" dels eurodiputats són aplicables "una vegada s'adquireix la plena condició de membre del Parlament Europeu" –això seria en el ple del 2 de juliol– i quan es troba el parlament en període de sessions. El ministeri, per tant, també demana al tribunal que rebutge el recurs de súplica presentat per la defensa de l'expresident perquè entén que la decisió que va prendre el Suprem de prohibir-li l'eixida és encertada i ajustada a dret. 

next