Els taxis i els VTC, descontents amb la proposta de regulació del Consell

Els taxistes consideren "insuficients" les propostes de María José Salvador i Unauto adverteix que el que planteja la Generalitat suposaria la desaparició del servei d'Uber i Cabify
5 febrer 2019 17:09h
L'objectiu de la Generalitat és establir una regulació perquè els dos sectors convisquen sense conflicte. / EFE

VALÈNCIA. La conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha presentat aquest dimarts les propostes del Consell per a regular el funcionament dels VTC a València i a Alacant. Entre les propostes del departament de María José Salvador destaca l'establiment d'un període mínim de 15 minuts entre el moment de la sol·licitud del servei de VTC i el seu inici. També s'impedeix que els vehicles d'Uber i Cabify capten clients al carrer com fan els taxistes.

Aquestes propostes, segons ha explicat Salvador, tenien com a objectiu "establir una regulació perquè els dos sectors –taxis i VTC– puguen conviure i oferir a la ciutadania el millor servei sense conflictes que els puguen perjudicar", però el cert és que cap de les dues parts afectades estan conformes amb allò proposat per la Generalitat.

El sector del taxi veu insuficients les mesures i considera que la Generalitat "ha perdut una oportunitat" de solucionar el problema, per la qual cosa no descarta iniciar mobilitzacions si la regulació s'aprova com s'ha plantejat. El responsable de la Confederació de Taxistes Autònoms, Fernando del Molino, ha assegurat a EFE que la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha proposat "mesures insuficients per a acontentar totes les parts" però, al seu judici, no solucionen el problema i l'ajornaran.

Sobre les mesures concretes, Del Molino ha precisat que els quinze minuts mínims de precontractació que planteja la Conselleria és el que tarda habitualment a arribar un VTC i no recull la volta a la base, una de les peticions dels taxistes.

 que ha destacat que la regulació dels VTC proposada per la Conselleria incorpora la prohibició de la geolocalització i un règim sancionador nou, ja que la resta està recollida en la normativa estatal. Del Molino ha assegurat que el sector del taxi continuarà "barallant" al carrer i no descarta convocar mobilitzacions si la regulació finalment s'aprova com s'ha exposat aquest dimarts per la Conselleria al taxi i als VTC.

Per la seua banda, la patronal dels VTC, Unauto, adverteix que la regulació que prepara el Consell per a aquest servei suposa l'eliminació d'aquestes llicències de transport a València i a Alacant i l'acomiadament de 500 treballadors, així com que els ciutadans "no tinguen dret a triar".

Fonts d'Unauto han indicat a EFE, després de conéixer les línies bàsiques del decret que aprovarà la Generalitat per a regular les condicions de prestació del servei, que és un "autèntic desastre" perquè comporta "eliminar un competidor del taxi, que els ciutadans no tinguen dret a triar i que la festa la paguen els ciutadans".

El "decret a la catalana", si s'aprova com s'ha plantejat per part de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, tindrà com a conseqüència l'acomiadament de 500 treballadors entre directes i indirectes en les empreses que treballen a través de les plataformes Uber i Cabify a València, han afirmat.

Des d'Unauto han indicat que esperaven una postura "més a l'estil de Madrid: negociar", i han assegurat que la regulació valenciana va en contra de la llibertat d'empresa, la unitat de mercat i la legislació espanyola i europea.

next