Diari La Veu del País Valencià
Un tren connecta València amb Rotterdam per a exportar productes frescs tres vegades a la setmana

VALÈNCIA. L’economia valenciana té un gran pes exportador, especialment pel que fa a l’agricultura. La Unió Europea és la principal destinació de les fruites i hortalisses valencianes, que, de vegades, es troben amb dificultats per a eixir de l’Estat a causa, principalment, de la falta del Corredor Mediterrani i depenen en gran mesura del transport per carretera.

No obstant això, l’empresa holandesa Euro Pool System ha desenvolupat un projecte capaç de fer arribar els productes frescs des de València fins a Rotterdam per tren en unes 48 hores. Es tracta del projecte CoolRail, que, segons han explicat els responsables, és la primera connexió directa d’aquest estil entre el País Valencià i Holanda. El primer tren va eixir direcció al port de Rotterdam el passat 6 de maig i aquest dimarts s’ha presentat oficialment el projecte a València.

En concret, es tracta d’un tren refrigerat que transporta fruites i hortalisses fresques tres vegades per setmana des de València fins a Rotterdam. El projecte és una iniciativa d’Euro Pool System, proveïdor de serveis logístics i embalatges reutilitzables per a la distribució agroalimentària, en col·laboració amb l’operador ferroviari Shuttelwise. També han col·laborat en la seua posada en marxa diferents distribuïdores i companyies de l’àmbit de la logística de fruita i hortalisses.

En la presentació de l’esdeveniment, al qual han assistit productors i comercialitzadors del sector de fruites i hortalisses; centrals de compra i operadors logístics, i directius de Renfe, Adif, Ferrmed i el Corredor Mediterrani, el director d’Euro Pool System per al Sud d’Europa, Bartolomé Saro, ha destacat que “aquest projecte s’emmarca en un canvi de tendència global en la mobilitat. Es tracta de buscar formes de transport més sostenibles que, en aquest cas, ajuden a impulsar les exportacions d’Espanya cap al nord d’Europa de forma més eficient i, al mateix temps, respectuosa amb el medi ambient”.

Així, segons han explicat, aquest tren –que, per ara, fa el trajecte tres vegades per setmana– tarda el mateix que un camió amb un conductor, però amb la diferència que un tren equival a 42 camions plens. D’aquesta manera, els impulsors del projecte estimen que es reduiran a l’any 12.096 transports en tràiler i que s’estalviaran 22 milions de quilòmetres. “Això implica retallar en 15.000 tones les emissions anuals de CO2 o el que és el mateix, entre un 70% i un 90% respecte al trànsit per carretera”, han assenyalat.

CoolRail va iniciar les seues operacions el passat 6 de maig amb el seu primer viatge entre Silla (l’Horta Sud) i Rotterdam. Cada tren carregarà 42 contenidors, anada i tornada, 3 vegades per setmana i durant 48 setmanes a l’any. La temperatura de cada contenidor refrigerat es regula en funció del producte concret que transporta. En el viatge d’anada, de València a Rotterdam, el tren va carregat amb productes frescs; en el de tornada, es retornen, plegats, els envasos reutilitzables que s’usen per a la distribució d’aquest tipus d’aliments, amb la finalitat de fer més eficient el transport. Aquests envasos són reutilitzables i el seu lloguer suposa el principal negoci d’Euro Pool System.

Segons han explicat els impulsors, es tracta d’un projecte obert que vol implicar productors i distribuïdors, i que combina els trajectes en tren amb els transports per carretera, ja que molts dels productes exportats procedeixen de Múrcia o Almeria i arriben a Silla en camió. També, una vegada des del port de Rotterdam, es transporten als distribuïdors i supermercats per carretera, i també a altres països. De fet, CoolRail ofereix el transport porta a porta als seus clients, mitjançant els seus transportistes o en col·laboració amb els del client final.

Per a Euro Pool System el desenvolupament d’aquest tren és una solució a la reducció del nombre de conductors de camió i una alternativa als problemes que suposa el transport per carretera, no només de contaminació, sinó també de retards en fronteres o d’altres, com ara les variacions del preu dels combustibles.

Així, aquesta primera connexió València-Rotterdam aspira a ser tan sols el principi d’una xarxa més extensa. En el futur es pretén continuar implantant connexions ferroviàries CoolRail a altres destinacions prioritàries per a les exportacions espanyoles, com ara Alemanya, el Regne Unit i Escandinàvia.

Problemes d’ample de via

CoolRail està concebut com un tren de 42 contenidors–que equivalen aproximadament a 42 camions– que va des de València i Barcelona fins a Rotterdam. No obstant això, en l’actualitat i dins de l’Estat són dos trens. Un de 31 vagons que ix de València i un d’11 que ix des de Barcelona. Això és així perquè les vies de tren de l’Estat no estan adaptades a l’ample internacional; per això, quan els dos combois arriben a Port Bou –frontera amb França–, la mercaderia es descarrega i es carrega ja en un tren de 42 contenidors que circularà per ample internacional fins a Rotterdam.

Per això, una de les potes d’aquest projecte és també el foment de l’ampliació del Corredor Mediterrani des d’Almeria fins a la Jonquera per a facilitar i acurtar el temps de viatge, ja que en el canvi de tren a la Jonquera es perden aproximadament 10 hores. En aquesta línia, els objectius de l’empresa passen per poder fer el trajecte en 24 hores, una vegada el Corredor Mediterrani estiga ja avançat i arribe fins a Almeria. A més, està previst ampliar la freqüència de viatges de 3 a 5 per setmana per a finals d’any.

En la posada en marxa de CoolRail, Euro Pool System ha col·laborat amb els següents socis: Shuttlewise, Bakker Barendrecht/Albert Heijn, Visbeen, Kloosterboer, DailyFresh, EasyFresh, Primaflor, Brioix, Agroiris, Fruveg, TobSine, Pou Sud i Samskip. Euro Pool System és líder del mercat en l’àmbit dels embalatges reutilitzables per a la cadena de subministrament d’aliments frescs a Europa. Compta amb una xarxa europea d’uns 71 centres de servei en 15 països i presta serveis en 30 països. El 2018 va registrar un volum de negoci de 310 milions d’euros i va gestionar 1.100 milions d’envasos.

Comparteix

Icona de pantalla completa