La UE enceta el mandat amb l'objectiu de "deixar una Europa més forta"

Aquest diumenge s'han fet efectius el relleu de l'alemanya Ursula Von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea i el del belga Charles Michel al Consell Europeu
1 desembre 2019 17:17h
La presidenta del BCE, Christine Lagarde; la presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen; el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el president del Parlament Europeu, David Sassoli, enceten el nou mandat de la UE. / ACN EBS

BRUSSEL·LES (ACN). La nova Unió Europea comença a caminar completament aquest diumenge després que s'hagen fet efectius els dos relleus que quedaven a les institucions: el de l'alemanya Ursula Von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea i el del belga Charles Michel al Consell Europeu. 

Ja amb Von der Leyen i Michel amb les regnes de la Comissió i el Consell, els presidents de les quatre institucions europees han inaugurat simbòlicament el nou cicle polític en un acte per a commemorar els 10 anys del Tractat de Lisboa. Durant l'acte, els nous líders de les institucions europees han encetat la nova etapa amb l'objectiu de "deixar una Europa més forta" que la que han "heretat", amb la  lluita contra el canvi climàtic, ara, com a prioritat.

En el seu primer dia com a presidenta de la Comissió Europea, Von der Leyen ha reivindicat els presidents de les institucions europees com a "guardians dels tractats" i ha defensat que "Europa és el futur" que s'ha de "construir entre tots". L'alemanya ha subratllat la importància de matindre Europa com un "continent de pau" i s'ha compromés a treballar pels "somnis" i les "aspiracions" dels europeus. 

Al seu torn, Michel, que també estrena càrrec al capdavant del Consell Europeu, ha destacat la "força" i la "riquesa" del "projecte europeu". El belga ha remarcat la importància de reconéixer la "diversitat" a Europa i ha reivindicat els "valors europeus". "Comencem els pròxims cinc anys amb una agenda europea ambiciosa", ha assegurat.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha apuntat que totes les institucions europees treballaran "com un sol equip per a continuar construint Europa". "Els europeus volen veure accions reals", ha dit Sassoli, que ha reconegut que el moment polític actual "demana compromisos forts".

Finalment, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha destacat el fet que hi haja paritat de gènere al capdavant de les quatre institucions europees. Lagarde també ha apostat perquè la nova etapa siga de "renovació" i "esperança" després de la Unió Europea haja passat els darrers 10 anys en "reparació".

La nova UE comença en un moment d'impàs

La nova Unió Europea comença a caminar en un moment d'impàs polític al bloc europeu. El Brèxit és el desafiament immediat que es troben els presidents de les institucions, amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea prevista per a principis del 2020. El canvi climàtic és l'altre gran desafiament al qual hauran de fer front les institucions europees, que també tindran a l'agenda altres qüestions pendents, com ara les reformes econòmiques i financeres o la gestió de la immigració i dels refugiats. 

next