Un president equivocat de mesa i paperetes de Múrcia a Alacant: les anècdotes de la jornada electoral

Un total de 3.667.656 persones estan cridades a votar aquest diumenge per a escollir els representants al Congrés i al Senat
10 novembre 2019 16:53h
L'electorat valencià escull hui 32 diputats del Congrés (12 per la circumscripció electoral d'Alacant; 5, per la de Castelló, i 15, per la de València), i 12 senadors (4 per cada circumscripció electoral). / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA (Agències, Redacció). Els 2.220 col·legis electorals distribuïts arreu del País Valencià han obert les portes a les 9.00 hores perquè aquest diumenge les 3.667.656 persones amb dret a vot puguen triar de nou els seus representants al Congrés i al Senat.

El 100% de les 6.043 meses electorals han comunicat la seua constitució. D'aquesta manera, la jornada electoral ha començat "sense incidències destacables", segons ha avançat la delegació del govern espanyol.

La jornada electoral ha començat "sense incidències destacables". Així i tot, un col·legi de la ciutat de València ha començat el dia amb pintades en les quals es podia llegir "Els carrers seran sempre nostres". Unes pintades que ja han sigut esborrades, segons ha confirmat la delegació del govern espanyol.

En el col·legi CEIP Enric Soler i Godes (Castelló de la Plana), un president de mesa electoral s'ha constituït en una altra, una confusió que s'ha resolt i finalment s'ha pogut constituir la mesa de forma correcta. No obstant això, a causa del retard que ha causat aquest incident, la votació es prolongarà fins a les 20.13 hores en aquesta mesa.

El delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, ha destacat que en un col·legi electoral de la circumscripció d'Alacant han aparegut paperetes del Senat de Múrcia. La presidenta de la mesa ha confirmat que el material havia sigut revisat, per la qual cosa les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat estan investigant l'incident. Així mateix, a la ciutat d'Alacant, una mesa electoral del Centre Cultural Las Cigarreras està presidida per una persona invident.

Aquesta persona, anomenada César Puente, després de ser autoritzada per la Junta Electoral de Zona d'Alacant com a persona cega total, assisteix a la sessió electoral amb el seu acompanyant, que l'ajudarà en aquelles tasques que li suposen algun problema, i amb Vilka, la seua gossa de la Fundació ONCE. Puente és diplomat universitari, amb el títol actual equivalent de mestre d'educació primària, segons ha explicat.

Les eleccions en xifres

L'electorat valencià escull hui 32 diputats del Congrés (12 per la circumscripció electoral d'Alacant; 5, per la de Castelló, i 15, per la de València), i 12 senadors (4 per cada circumscripció electoral).

Els col·legis tancaran a les 20.00 hores. Aleshores començarà el recompte de vots.

El dispositiu de seguretat en la jornada electoral està format per més de 9.400 agents dels diferents cossos de seguretat. Del total, 4.641 són membres de la Guàrdia Civil; 3.340, de la Policia Nacional, i més de 1.400 agents, de les diferents policies locals i de la unitat adscrita.

Trobareu més dades sobre aquesta jornada en la peça El 10N en números.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next