Diari La Veu del País Valencià
Una mostra de la Diputació de València recorda 40 anys de democràcia als ajuntaments

VALÈNCIA (EFE). La mostra ’40 anys de Democràcia Local’, organitzada per la Diputació de València i que ha sigut presentada aquest divendres, commemora quatre dècades d’ajuntaments democràtics i reivindica el paper dels consistoris durant aquest període a través d’imatges, cartells i retallades de periòdics.

En ells es dona testimoniatge de la primera campanya electoral valenciana després del franquisme, del recompte de vots en les eleccions del 1979 i de la constitució dels diferents ajuntaments de la demarcació.

Amb motiu de la mostra, el president de la Diputació, Toni Gaspar, ha rebut el president de la Generalitat, Ximo Puig; el primer president de la corporació després de la dictadura, Manuel Girona, i l’alcalde de València entre el 1979 i el 1988, Ricard Pérez Casado.

Abans de visitar la mostra i després de ser rebuts al pati del Scala, Puig ha signat el llibre d’honor de la Diputació amb la ploma del Botànic i ha mostrat el seu agraïment a Pérez Casado, a Girona i a “tots aquells que representeu la millor imatge de la recuperació democràtica en les institucions”. “Hui estem ací reivindicant el que ha sigut una història d’èxit en tot el poble valencià i, en concret, de les comarques de la província de València”, ha sostingut.

Ha destacat la importància del paper que ha dut a terme l’Ajuntament, tant fa 40 anys com ara, “perquè l’àmbit local és aquell en què es poden resoldre problemes més ràpids, més justos per a moltes persones. És més democràcia i més capacitat de decisió per part de la ciutadania”.

Toni Gaspar ha destacat que aquesta exposició també serveix per a recordar que “moltes vegades canviar les coses és més tindre ganes de canviar-les que els recursos, perquè en eixe moment no tenien ni la meitat de la meitat dels recursos que tenim ara i van aconseguir canviar moltíssim les coses”.

“Els pobles han canviat molt en 40 anys, i han canviat per a bé, en instal·lacions, infraestructures, comportaments de la gent, malgrat el que moltes vegades es diu, però encara queda molt per canviar, i això està en mans dels quals ens toca dirigir en un moment determinat, però també en mans de la gent”, ha afegit.

Manuel Girona, després de recórrer la mostra, ha afirmat que “és un record d’eixos moments, en els quals teníem moltes dificultats però també moltes satisfaccions”. “Va ser una època meravellosa, encara que els recursos foren molt inferiors als d’ara, en capacitat de fer coses en teníem possiblement més, estava tot per fer. La Diputació en eixe moment, qualsevol projecte que se li plantejava, podia realitzar-lo, perquè hi havia diners i faltava fer-ho”, ha recordat.

El que fora alcalde socialista de València ha assegurat que “la modernització real del país es fa a través dels ajuntaments democràtics del 1979. Perquè era la devolució als ciutadans de les seues ciutats i els seus pobles. Jo crec que ho teníem tot per davant i no era molt difícil posar-se a treballar si tenies ganes”.

Ha destacat d’aquells anys “poder fer la ciutat” que ell “havia somiat com a professional” i ha recordat: “Que el riu Túria fora verd i nostre i el Saler fora per al poble”. “Eixes van ser les dues primeres decisions que vam prendre i que afortunadament hui ja són propietat de la ciutadania. La major alegria d’un administrador públic és quan els seus projectes s’han convertit en projectes de la ciutadania”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa