Unides Podem i Compromís per Paterna volen esgotar les vies legals per a impedir Puerto Mediterráneo

Les dues formacions polítiques consideren que la sentència del TSJ valencià dona marge de maniobra per a aturar el projecte de macrocentre comercial
19 octubre 2019 11:53h
El TSJ dona la raó a Intu davant el rebuig del Consell a Puerto Mediterráneo i demana un nou informe. / INTU MEDITERRANI

VALÈNCIA. Unides Podem ha instat aquest dissabte el Consell "a esgotar totes les vies legals per a impedir la construcció d'un macrocentre comercial, com és Puerto Mediterráneo, que amenaça el comerç local i el paratge natural de la Mola", segons ha indicat el diputat d'aquesta coalició a les Corts, Ferran Martínez, en un comunicat. Aquesta petició se suma a la realitzada divendres per Compromís per Paterna, que va demanar al Consell que recórrega contra la sentència del TSJ valencià.

Martínez ha considerat que "no pot anteposar-se la fam de beneficis d'una multinacional immobiliària britànica als interessos generals de la societat valenciana". "Puerto Mediterráneo insisteix en un model comercial desfasat, contrari a la dinamització del teixit comercial local i de proximitat, i promou una forma de consum segregat que incentiva l'ús del cotxe i que acabaria amb un dels cada vegada més escassos paratges naturals de l'àrea metropolitana de València".

En aquesta línia, Compromís per Paterna exigeix a la Generalitat que "continue protegint els interessos de tots els valencians i recórrega contra la sentència". Per a la coalició a Paterna, aquesta decisió judicial "no deixa content ningú" perquè, "d'una banda, admet que el projecte de Puerto Mediterráneo no s'ajusta a la legalitat urbanística i mediambiental", una qüestió que Compromís "sempre ha defensat", "però deixa una porta oberta" que a la formació "no agrada gens".

"D'una banda, ens alegrem que el Tribunal no permeta que l'empresa esgote les arques de tots els valencians, amb les seues pretensions d'indemnitzacions milionàries, però per l'altra no entenem com el Tribunal considera que els motius mediambientals que addueix l'informe no siguen suficients per a tancar d'una vegada per sempre un dels últims capítols de la depredació del territori que hem patit els valencians", ha manifestat la coalició.

Així mateix, Martínez ha advertit que aquest projecte "xoca frontalment amb la Declaració d'Emergència Climàtica aprovada recentment pel Consell". "Les forces polítiques del Botànic hem de ser coherents entre el que diem i el que fem. No té sentit acordar una agenda comuna per a la transició ecològica si després ens trobem amb actuacions com les de l'alcalde Juan Antonio Sagredo a Paterna", ha reiterat.

El diputat autonòmic ha recordat que la sentència del TSJ dona marge de maniobra al govern valencià per a continuar frenant la construcció de Puerto Mediterráneo, al mateix temps que ha destacat que "és necessari anar més enllà. La Conselleria d'Economia ha de tramitar al més prompte possible el PATSECOVA per a imposar límits a les grans superfícies en la Comunitat Valenciana. A més, són possibles altres actuacions, com ara la creació d'un impost als grans establiments comercials com el que ja existeix en altres comunitats autònomes", ha conclòs.

Al respecte, Compromís per Paterna ha indicat que "el que diu la sentència simplement és que existeix un defecte de forma, un defecte que ara obliga al fet que la Generalitat emeta un nou informe d'avaluació ambiental, on es defineixen els paràmetres incomplits i els límits que s'han de complir". Al seu judici, en la resolució "queda clar que en cap moment diu que Puerto Mediterráneo tinga llum verda".

En aquest sentit, ha assenyalat que els "incompliments no tenen cap possibilitat de solució per part dels promotors, com demostra el fet que el nou projecte que han presentat -Intu Mediterrani- continua incomplint-los, la qual cosa porta a pensar que el projecte no pot tindre viabilitat".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next