Diari La Veu del País Valencià
La Universitat d’Alacant esborra de la web el nom del secretari del judici contra Miguel Hernández

ALACANT. La Universitat d’Alacant (UA), en una resolució signada pel gerent de la institució, ha accedit a la petició d’un descendent del militar –ja mort– que va actuar com a secretari en el consell de guerra en el qual es va condemnar a mort el poeta Miguel Hernández. Aquest familiar va demanar que s’eliminara el nom –dret a l’oblit digital– dels texts publicats per un catedràtic de Literatura Espanyola en un domini d’Internet de la institució acadèmica.

La resolució del passat 12 de juny –avançada per El País i consultada per Europa Press– dona resposta a la reclamació d’un home, fill d’un alferes que va exercir com a secretari judicial en un consell militar celebrat durant el franquisme contra Miguel Hernández perquè s’eliminara el nom del seu pare al·legant l’exercici del dret de supressió i cancel·lació de les dades personals.

Aquest dimarts, fonts de l’entitat educativa han asseverat a Europa Press que el cas es troba en aquests moments en una comissió d’estudi i que, quan hi haja una resolució definitiva, es donarà a conéixer.

La decisió de l’organisme universitari –que apunta que el procediment és competència de la Gerència en virtut d’una circular de l’any 2003– al·ludeix al Reglament de Protecció de Dades i a jurispridència del Tribunal Suprem i europea per a fer notar que en la sol·licitud que es tracta el que correspon és “la ponderació entre la protecció de dades i la llibertat d’expressió i informació tenint en compte l’interés legítim del responsable del tractament”.

Evitar que les publicacions puguen ser indexades per Google

En aquest sentit, considera que, “una vegada realitzada la ponderació considerant la licitud de la investigació científica, l’interés de la publicació difosa” i, en la mesura en què la persona sobre la qual es fa la petició “no arriba a la consideració de figura pública, s’interpreta que ha de garantir-se la protecció del dret de supressió i el dret a l’oblit digital de l’afectat”.

Així, s’informa el demandant que la UA ha adoptat les “mesures tecnològiques” perquè en una de les publicacions del catedràtic allotjada en el domini ‘rua.ua.es’, de la universitat alacantina, no puga ser indexada pels cercadors d’Internet en introduir el nom i cognoms del pare del sol·licitant.

Així mateix, es comunica que s’ha informat la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes en relació amb la sol·licitud de supressió, amb la finalitat que aquesta institució “tinga constància de la petició i procedisca, en la mesura que siga possible, a la supressió de dades en qualsevol enllaç, còpia o rèplica que poguera resultar procedent”.

En aquest sentit, apunta l’escrit que s’ha rebut un informe del director de la biblioteca virtual en el qual s’indica que s’ha eliminat del seu enllaç les referències nominals sent substituïdes per inicials i que s’ha comprovat en Google que l’enllaç corresponent remet a una actualització de l’article.

Miguel Hernández va ser condemnat a mort el 1940 i, posteriorment, la pena va ser commutada per 30 anys de presó. Traslladat al Reformatori d’Adults d’Alacant el 1941, va acabar morint a la presó un any després en patir una afecció pulmonar complicada amb tuberculosi.

Comparteix

Icona de pantalla completa