Diari La Veu del País Valencià
La UA dissenya un hotel-cova sostenible ‘adaptat’ al canvi climàtic combinant tradició i noves tecnologies

VALÈNCIA. L’hotel-cova La Herradura, dissenyat per investigadors del grup de recerca Aedificatio de la Universitat d’Alacant (UA) per a donar resposta al canvi climàtic, inicia la seua primera fase d’execució. Es tracta d’un projecte de rehabilitació de més de 70 habitatges-cova per a ús turístic en l’Altiplà de Granada, a la localitat de Huéscar, i en el qual han participat professionals de les universitats d’Alacant, Granada, Milà, Nova York, l’Havana i Bogotà. L’objectiu dels experts ha sigut posar en valor aquest patrimoni històric i crear un referent d’habitatge-cova connectat amb l’actual normativa d’edificació i canvi climàtic.

L’hotel La Herradura contempla el compromís de constituir-se com un conjunt habitable resilient i de baixes emissions, fonamentades en les pròpies característiques d’eficiència energètica de l’habitatge-cova i, al seu torn, complementades amb noves tecnologies desenvolupades en col·laboració amb universitats europees i americanes. Per a això, s’ha comptat amb la col·laboració d’autoritats municipals, autonòmiques i estatals i amb finançament europeu.

Característiques de l’habitatge

“L’habitatge-cova és una tipologia que ofereix un gran aïllament tèrmic afavorit pel mateix terreny. De fet, la temperatura a l’interior oscil·la entre els 17 i 24 graus de manera que es necessita molt poqueta energia per a mantindre un ambient confortable”, explica el director del grup Aedificatio, el professor del Departament Edificació i Urbanisme de la UA Antonio Jiménez. A més, el projecte contempla solucions per a ser eficient en la construcció d’habitacions humides –cuina i banys– que convencionalment s’afegeixen a la cova original.

En els seus múltiples dissenys, la construcció d’aquest hotel-cova es basa en l’eficiència energètica, l’accessibilitat universal, solucions urbanístiques sostenibles i la integració social amb l’entorn habitat. Preveu la utilització de materials autòctons i tradicionals com la tova, algeps, calç o l’espart. “Tot això fa que el cost energètic en la fabricació i transport siga quasi nul”, insisteix Jiménez.

Entre altres tecnologies, l’equip internacional de professionals ha apostat per la implementació de sensors per a mesurar la qualitat de l’aire, la temperatura i la humitat, i també sensors de moviment per a preveure el possible col·lapse estructural. D’altra banda, gràcies a la utilització de BIM (Building Information Modeling), l’hotel es converteix en un document amb informació arquitectònica, constructiva, sociològica i històrica.

“L’eix d’aquest espai turístic és revitalitzar l’espai d’habitatges-cova des d’una dimensió interdisciplinària i amb propostes d’equips internacionals amb la premissa de recuperar materials i solucions constructives tradicionals que combinen amb propostes contemporànies”, explica el director d’Aedificatio.

Ben aviat, després de ser aprovat per aprovat per l’Ajuntament de Huéscar, s’iniciaran els treballs d’execució de l’hotel, que comptaran amb professionals i mà d’obra local i especialistes internacionals.

Un projecte interdisciplinari

El projecte global dels 72 habitatges-cova s’ha vist enriquit amb un concurs d’idees per al disseny de vint d’elles. Més d’un centenar d’historiadors, sociòlegs, arquitectes, enginyers i artistes d’Alacant, Huéscar, Màlaga, Granada, Barcelona, València, Madrid, Sevilla, Múrcia, Cartagena, Ginebra, Milà, Berlín, Bogotà, Lima, Casablanca, Rabat, Marràqueix, l’Havana i Nova York han proposat solucions que salvaguarden l’arquitectura vernacla i proposen, en la majoria dels casos, dissenys contemporanis amb especial atenció al tema del canvi climàtic.

Aquest treball es va iniciar l’any 2014 gràcies a la col·laboració d’Aedificatio, l’Ajuntament de Huéscar i el Grup de Desenvolupament Rural de l’Altiplà de Granada, i ha trobat posteriorment el suport de Fòrum UNESCO, Universitat i Patrimoni.

Comparteix

Icona de pantalla completa