València es converteix en l'aparador mundial de les matemàtiques

La novena edició del congrés de Matemàtica Aplicada més important del món va assolir el rècord de participació fins al moment
21 juliol 2019 06:00h
Els experts van mostrar els darrers avanços en matemàtica aplicada i industrial, així com la seua aplicació i repercussió en alguns aspectes socials. /TWITTER ICIAM 2019 VALÈNCIA

VALÈNCIA. El diagnòstic del càncer, el processament de dades massives, la predicció de moviments socials o la mitigació dels efectes de l'escalfament global són només algunes de les qüestions que van protagonitzar la novena edició del Congrés Internacional de Matemàtiques Industrials i Aplicades (ICIAM), celebrat a València del 15 al 19 de juliol.

L'ICIAM és el congrés de matemàtica aplicada més gran del món i se celebra cada quatre anys. Enguany, per primera vegada, la Universitat de València va obrir les seues portes per a congregar 4.000 investigadors de més de 100 països del món, de manera que es va convertir en l'edició amb més participació fins al moment. El campus de Blasco Ibáñez va ser l'escenari de la major part de l'esdeveniment, organitzat pel Consell Internacional de Matemàtiques Industrials i Aplicades (ICIAM) i la Societat Espanyola de Matemàtiques Aplicades (SEMA).

Els investigadors de més alt prestigi mundial que es troben en la frontera del coneixement entre les matemàtiques i altres sectors de la ciència, l'enginyeria i la indústria van oferir 1.500 ponències en unes jornades que es van convertir en un espai de debat interdisciplinari. Els experts van mostrar els darrers avanços en matemàtica aplicada i industrial, així com la seua aplicació i repercussió en alguns aspectes socials.

L'acte d'inauguració –presidit per Felip VI, rei d'Espanya; Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats; Joan Ribó, alcalde de la ciutat de València, i Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana– va donar inici a unes jornades que "han tingut una repercussió molt positiva per a la ciutat de València" segons Rosa Donat, organitzadora de l'esdeveniment i presidenta de la SEMA. L'ICIAM va situar la ciutat de València al mapa per al panorama científic d'arreu del món i va permetre establir contactes entre el personal investigador valencià i altres experts mundials, tant en el món universitari com en el de la indústria i de les empreses, segons Donat.

A l'estat espanyol, els Països Baixos i el Regne Unit alguns estudis recents sobre l'impacte de les matemàtiques en l'economia indiquen que els sectors en els quals es preveu major reconeixement són aquells amb major presència de les matemàtiques. /TWITTER ICIAM 2019 VALÈNCIA

El silenciós element que transforma la societat 

A l'estat espanyol, els Països Baixos i el Regne Unit alguns estudis recents sobre l'impacte de les matemàtiques en l'economia indiquen que els sectors en els quals es preveu major reconeixement són aquells amb major presència de les matemàtiques, com ho són la informàtica, les activitats financeres o els serveis de telecomunicacions. Així, suposen fins a un 10% del PIB espanyol, segons un informe de la Xarxa Estratègica en Matemàtiques.

D'aquestes dades va nàixer la idea d'implementar el 'Dia de la indústria', un esdeveniment que es va celebrar per primera vegada en aquesta edició de l'ICIAM. L'esdeveniment vtindre lloc durant el passat dimecres, 17 de juliol, i va consistir en una sèrie de ponències que, en lloc de ser protagonitzades per científics, van anar a càrrec de directius de conegudes companyies, com ara Siemens, Fujitsu, Gore o el Banc Santander, entre d'altres.

"Vam pensar que foren les mateixes empreses les que explicaren als científics la importància que tenen les matemàtiques per als seus projectes i per quin motiu resulta cada vegada més indispensable contractar personal format en aquesta àrea", explica Donat. A més, l'organitzadora assegura que és molt important que especialment la gent jove prenga consciència que tindre una bona formació en aquesta àrea del coneixement obri un gran ventall de possibilitats laborals en el seu futur.

Rosa Donat argumenta que, igual com ocorre en altres àrees del coneixement, la divulgació de les matemàtiques és cada vegada més necessària perquè la societat valore el treball dels científics. Per això, l’ICIAM 2019 va oferir el passat dijous, 18 de juliol, a la Ciutat de les Arts i les Ciències, una conferència oberta a tots els públics de Víctor Manuel Pérez García, cap del Laboratori d'Oncologia Matemàtica de la Universitat de Castella la Manxa (MOLAB), sobre com es poden aplicar models matemàtics per a descriure el creixement tumoral i dissenyar teràpies noves en el tractament del càncer.

next