Diari La Veu del País Valencià
València ingressa 29 milions d’euros gràcies a la persecució del frau fiscal

VALÈNCIA. Des de 2015 fins l’any passat, l’Ajuntament de València ha vist incrementats els seus ingressos gràcies a la inspecció de tributs, que ha reportat 24,1 milions d’euros d’imposts impagats. Un fet que s’uneix al conveni signat amb l’Institut Valencià d’Administració Tributària en 2018 per al cobrament de les multes als residents fora de la ciutat i que ha suposat un ingrés de 4,9 milions d’euros. Així, en total, el frau destapat durant aquesta legislatura arriba als 29 milions d’euros.

“A València no hi havia cap tipus d’inspecció. Això era un semiparadís fiscal”, ha expressat l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha traslladat aquestes xifres junt amb el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar. Durant la presentació de l’execució dels pressupostos de 2018 i el balanç d’aquests tres anys de govern municipal, Ribó ha indicat que “els únics imposts que s’han incrementat han estat a les empreses importants de la ciutat, no a les famílies”.

En eixe sentit, Ribó ha assenyalat que durant aquests anys “s’ha treballat la inspecció de tributs”, el que ha permés el cobrament de tributs impagats com ara l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) o l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, un tribut que es va començar a inspeccionar a partir de 2017. També en eixe any es va posar en marxa la inspecció de l’IAE que afecta a empreses que facturen més d’1 milió d’euros, que segons el govern municipal no s’inspeccionava des de 2004. “Fem pagar a tothom el que li toca, perquè no hagem de pagar més”, ha dit el primer edil, qui ha exposat que fomenten una “tributació justa”.

“Ací pagava qui volia i el que volia”, ha destacat el regidor Ramón Vilar, qui ha anunciat que el consistori ha signat un conveni amb la Generalitat perquè es cobren no només les multes impagades, sinó també el deute tributari. Al respecte, Vilar ha apuntat que s’han remés a la Generalitat rebuts impagats–tant de multes com de tributs– per valor d’un milió d’euros perquè procedisca al seu cobrament.

Pel que fa a les inversions, el primer edil ha indicat que en 2018 es van executar 78,7 milions d’euros. A més, hi ha un total de 25,6 milions d’euros més que ja estan adjudicats i pendents d’execució. Així, Ribó ha explicat que s’han passat dels 62 milions d’euros d’inversió de 2015 als quasi 79 milions d’euros en 2018.

“També hem sanejat els organismes autònoms”

Pel que fa al balanç pressupostari, l’alcalde ha indicat que durant els tres primers anys complets del govern de la Nau (2016, 17 i 18) s’han executat 247 milions d’euros, davant dels 147 milions executats en els tres primers anys de l’última legislatura del PPCV al consistori valencià. El romanent de tresoreria en 2018 continua amb xifres similars a les de l’any anterior i se situen en 62,1 milions d’euros. “No hem fet un plantejament dels ingressos superiors al reals”, ha destacat Ribó.

“Cada any s’està satisfent més deute”, ha explicat el primer edil, qui ha assenyalat que durant el seu govern el deute municipal s’ha reduït en 338 milions d’euros. A més, Ribó ha recordat l’eixida del pla d’ajust que dona major autonomia al consistori. “No hem sanejat només l’Ajuntament, sinó també els organismes autònoms”, ha ressaltat l’alcalde, qui ha indicat que l’any 2018 ha sigut el de màxima reducció del deute, amb 113 milions d’euros menys.

“Ja ningú podrà tornar a amenaçar de tancar serveis públics, com va fer l’exministre Montoro, quan volgué tancar-nos l’EMT”, ha dit Ribó, qui ha exposat que el sanejament no només engloba els comptes totals municipals, sinó també els organismes autònoms i empreses públiques, com ara l’EMT, el Palau de Congressos o AUMSA.

Comparteix

Icona de pantalla completa