Diari La Veu del País Valencià
València se sumarà a la Declaració d’Emergència Climàtica

VALÈNCIA. L’Ajuntament de València s’adherirà a la declaració d’emergència climàtica a la qual s’han subscrit ja altres institucions arreu el territori, com ara el Consell de la Generalitat. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramon, ha anunciat la presentació d’una moció al pròxim ple municipal de setembre –que se celebrarà el pròxim dijous 26 de setembre– perquè València s’adherisca a la iniciativa.

Aquesta Declaració d’Emergència Climàtica arriba quan les excavadores comencen a arribar a les obres d’ampliació de la V-21 i tracten d’enderrocar les alqueries pròximes a la carretera. Precisament, aquest divendres començaven els treballs per a demolir una de les edificacions pròximes al forn de Barraca, un edifici centenari que, de moment, els veïns han impedit que siga derrocat.

Segons l’Ajuntament, entre els compromisos que s’assumiran amb l’aprovació d’aquesta moció hi ha la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle per a arribar al balanç net zero no més tard del 2040, i preferentment abans del 2035. Un dels altres objectius que, teòricament, assumeix el consistori amb la Declaració d’Emergència Climàtica és detindre la pèrdua de la biodiversitat i restaurar els ecosistemes. També es promourà l’ús d’energia 100% renovable de forma urgent i prioritària, de forma que s’abandone al més ràpid possible l’ús de combustibles fòssils. Aquesta moció, a més, explicita l’objectiu de seguir treballant per una mobilitat sostenible.

D’altra banda, l’Ajuntament apunta que amb aquesta declaració es concreta l’objectiu de treballar en la reducció del consum d’aigua global de la ciutat, així com en la reutilització de l’aigua. De fet, una de les claus cap a les quals avança aquesta declaració és la relocalització dels sistemes agroalimentaris pròxims, com ara l’horta, l’Albufera i la Mediterrània.

Aquest compromís també implica el foment de l’adaptació dels barris i la ciutadania de València davant els riscs i amenaces de la crisi climàtica, així com els fenòmens meteorològics que comporta: increment de la temperatura; recurrència d’onades de calor; reducció i irregularitat de precipitacions, i augment del nivell del mar.

L’Ajuntament denuncia el cas “omís” per part de Foment

Aquesta declaració d’emergència climàtica irromp en plena crisi per l’ampliació de la V-21. De fet, preguntats aquest divendres per aquest projecte, els vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo han explicat que des del consistori van tractar de negociar amb el Ministeri de Foment –responsable de les obres– però que els va fer cas “omís”.

Comparteix

Icona de pantalla completa