El pròxim dia 25 els ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea votem per tal d’elegir els diputats i diputades del Parlament Europeu, la institució que ha de legislar i aprovar el pressupost d’aquesta federació de nacions que després dels darrers anys de crisis no té moltes connexions i empatia amb la ciutadania europea. El tema d’Europa encara el sentim massa llunyà i per això tradicionalment la participació en aquestes eleccions és prou baixa (no arriba al 45% dels electors).

Aquestes eleccions sembla que no interessen a la gent. Hom reconeix que s’ha perdut molta confiança en la classe política actual, carregada de corrupteles, denúncies i sobres amagats. Creixen les veus que imputen la causa de tots els problemes econòmics i socials, d’austeritat i solvència dinerària a l’Europa de la kàiser Merkel. Tal vegada hi ha cert percentatge de raó en aquests plantejaments, però com reconeix el catedràtic d’economia de la Universitat de València, Josep Mª Jordán Galduf, cal una bona dosi de racionalitat per imputar a cadascú les responsabilitats que corresponga (…) A la fi, la solució no és menys Europa, sinó segurament més i millor Europa. Per això són tan importants aquestes eleccions.

Sense dubtes, els nostres llars, els nostres pobles i ciutats, el País Valencià, l’Espanya de les nacionalitats i de les autonomies, i a la fi Europa estem vivim una etapa difícil, uns temps en els quals cal superar la crisi econòmica i afrontar la creació d’estructures polítiques i socials més democràtiques i participatives, amb molta dosis d’imaginació i consens. Reptes i solucions internes i externes. Cal canvis i cal començar el més aviat possible. Així doncs la primera estació d’un nou futur, passa per Europa. Hi ha molt en joc el 25 M. Molt més del que pensem.

Això de l’euroescepticisme és complicat de superar, però més dur pot ser que l’extrema dreta europea reviscole i puga dirigir i decidir el marc legal europeu que té influència directa amb la normativa que tenim a la nostra casa. Sense dubtes amb el nostre vot, amb la nostra participació hem d’aturar l’ascens de l’extrema dreta a Europa o podem trobar-nos amb problemes seriosos de convivència ciutadana que pensaven ja superats en el passat segle.

A les pròximes eleccions europees els valencians i valencianes es juguem aspectes tan rellevants com la recuperació del nostre teixit industrial tradicional, la posada en marxa del corredor mediterrani, les ajudes i protecció a la nostra producció agrícola, la sostenibilitat mediambiental del nostre territori o l’oficialitat de la nostra llengua. És molt important estar a Europa i canviar la imatge dolenta del País Valencià que uns “miserables corruptes” han escampat pel vell continent. Nosaltres som Europa.

Comparteix

Icona de pantalla completa