A la Sala Quatre Cantons de Vilafamés hem pogut gaudir de la representació de l’obra de Berthold Brecht “Els fusells de le Sra. Carra”. Aquest dramaturg i poeta alemany és una figura molt important i clau en la història del teatre contemporani. Les seues tècniques escèniques han revolucionat l’ escenografia i el seus drames expressen un clar contingut crític compromès amb la pau, la llibertat, la lluita per la igualtat i la superació de la moral burgesa. Representar Brecht en un poble com Vilafamés és un autèntic luxe i, la veritat és que en aquest cas el bon treball de la companyia “El cant del signe”, en una versió que situa l’obra en el context de la memòria històrica present, ens ha permès apreciar el, diguem-ne ”missatge” amb nitidesa i amb una emoció continguda.

L’obra ens situa a la Guerra Civil, en termes del nostre poeta Juan Gil Albert el ”drama patri”, i en un poblet de pescadors de la costa Andalusa, on han arribat les notícies de com l’aviació franquista ha massacrat centenars de ciutadans que fugien a la carretera d’Almeria a Màlaga. L’acció es concreta en una mare i dos fills, la qual, en condició d’heroïna del drama, intenta que els seus fills no se’n vagen al front a lluitar contra Queipo de Llano i les seues tropes, puix ja ha perdut el seu home i vol evitar la possible mort dels fills. La dona es mou, doncs, en la contradicció de mantenir-se al marge o participar en el combat que la gent de poble ha emprés per aturar l’avanç dels militars colpistes. El final aclarirà les coses, però no vull contar més, puix crec que allò que cal fer és invitar-vos a, si teniu ocasió en algun moment, passar per taquilla i entreu a veure aquesta curta però emotiva i significativa història de la família Carra, de segur que eixireu de l’espectacle amb la satisfacció d’haver vist quelcom que paga la pena perquè hi ha matèria, contingut.

Sols resta dir que aquesta única representació a Vilafamés ha estat possible gràcies a una proposta d’Amics del Barri Antic que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament. En la representació han participat sota la direcció de Josep Vicent Asensi, Ana Serrano, Betlem Vendrell, Cristian Simon, Teo Gómez, Maria Luisa Pérez, Esther Garcia, i P. Hernández.

Comparteix

Icona de pantalla completa