Diari La Veu del País Valencià
L’ozó, un altre contaminant

La capa d’ozó s’estén entre els 15 i els 50 km d’altura, en l’estratosfera, i resulta imprescindible per a la vida terrestre perquè absorbix el 98% dels raigs ultraviolats, que són massa potents per a les cèl·lules. Però ací baix, en la troposfera, l’ozó resulta perillós perquè és molt oxidant i danya la vida.

I som nosaltres, els humans, els qui hem disminuït l’ozó dalt i l’estem augmentant baix, tot el contrari del natural. Dalt està recuperant-se ja gràcies a l’Acord de Montreal signat en 1987, que va prohibir els CFC, principals destructors de la capa d’ozó. Però ací baix no es prenen mesures per evitar l’augment de l’ozó, encara que la seua concentració ja és significativa i té efectes perjudicials sobre els éssers vius, perquè pràcticament no es coneix el problema. Endevineu quin sector és el principal causant…

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) 37 milions d’espanyols han respirat aire contaminat per ozó troposfèric durant 2016, és a dir, 4 de cada 5 persones. I l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) destaca Itàlia i Espanya com els dos països europeus amb majors danys sobre la vegetació, ja que a Espanya afecta el 60% de la superfície conreada. Un problema cada volta més important.

L’ozó troposfèric s’origina per la combinació de gasos contaminants i una forta radiació solar i és transportat per les brises litorals cap a l’interior, on roman durant temps amb efectes més nocius. Les fonts principals són la indústria i el trànsit, que emeten grans quantitats d’òxids de nitrogen (NOx) i compostos orgànics volàtils (COV).

Cartell de la campanya Informació sobre l’Ozó Troposfèric

La normativa europea fixa el valor màxim d’ozó en 120 micrograms per metre cúbic d’aire, en períodes de 8 hores, que no hauria de superar-se més de 25 dies a l’any, com a mitjana de 3 anys consecutius. No obstant això, l’Organització Mundial de la Salut, basant-se en estudis més recents, baixa a 100 micrograms d’ozó per metre cúbic en període octohorari el màxim d’ozó acceptable per a la salut pública.

Segons les mesures publicades per la mateixa Conselleria de Medi Ambient, a Alzira i la Ribera superem el límit màxim de l’OMS una mitjana de 40 dies cada any i molts altres dies superem els 100 micrograms/m3 durant 7 o 6 hores seguides. Tot plegat afecta de forma negativa la nostra salut, especialment en el cas de malalts respiratoris o cardiovasculars, xiquets i majors, que són els més sensibles. Unes concentracions que també afecten negativament els cultius riberencs, especialment les hortalisses, que són més delicades.

I a la Ribera, com hi ha poca indústria, la principal font d’aquest contaminant són els vehicles motoritzats. Un altre motiu de pes per a insistir en la necessitat de reduir l’ús de cotxes/motos i promoure el fet d’anar a peu, en bici o transport col·lectiu.

Per tot això La Ribera en Bici participa en la campanya Informació sobre l’Ozó Troposfèric, que promou l’àrea d’Aire Net d’Ecologistes en Acció, per donar a conèixer aquest complex i poc conegut contaminant atmosfèric, que és el que presenta en l’estat espanyol una major extensió i afecció sobre la població i la vegetació. Ecologistes en Acció ha muntat una exposició de 12 panells on s’explica el problema i es donen consells tant per a la salut personal com per a protegir la vegetació. Una campanya que culminarà el proper 21 de setembre en València amb una Jornada monogràfica sobre el tema.

A la Ribera tenim l’exposició en la Biblioteca Municipal d’Alzira, des del dilluns 11 fins al divendres 15-S, entre les 9 i les 14 hores. Passa’t a vore-la.

Comparteix

Icona de pantalla completa