Diari La Veu del País Valencià
Vine-te’n en bici a les Trobades!

Les nostres terres són ideals per a les bicis perquè solen ser planes, fèrtils, regades per nombrosos rius, amb un clima benigne i un paisatge divers i bonic. Si en lloc de dedicar-nos a esgotar, contaminar i destrossar l’entorn, el cuidàrem i l’ajudàrem a recuperar-se, aquest seria un lloc realment privilegiat, ideal per a viure.

I precisament un dels majors problemes ambientals que patim ara és l’ús abusiu dels automòbils, que són el principal focus de contaminació, ja que generen el 42% de gasos hivernacle (CO2, NOx, O3, COV, etc.), a més d’originar la destrucció directa del territori amb tantes autopistes, autovies i carreteres. L’abús arriba fins al punt que, segons l’IDAE [1] (depenent del reaccionari Ministeri d’Indústria i Energia), el 50% dels desplaçaments urbans en autos són per anar a menys de 3 km i el 10% per anar a menys de 500 metres, distàncies que, en la majoria dels casos, es poden fer en bici o a peu. A més, els autos transporten una mitjana d’1’3 passatgers, de manera que els seus motors han de moure uns 1.000 kg per transportar 100 kg, un ridícul 10% d’eficiència bruta [2].

Per això insistim tant nosaltres en la necessitat de canviar el model de transport, perquè l’actual resulta absolutament insostenible. Les solucions impliquen fomentar els tipus de transport més eficients i nets: caminar, anar en bici, tren, metro i autobús, als quals ara se’ls hi poden afegir d’altres, com ara els patins, el patinet, etc.

Fa temps que reivindiquem la Xarxa Verda per unir tots els nostres pobles mitjançant vies segures, exclusives per a ciclistes i vianants o compartides amb els agricultors a baixa velocitat. Ací tenim molts camins rurals aprofitables i tan sols comptem amb uns pocs carrils bici, de manera que resultaria molt fàcil i barat connectar-los bé per tal d’unir tots els municipis i llocs d’interés ecològic, cultural, turístic, etc. I ara que ho han aprovat Diputació i Conselleria, esperem que es faça realitat ben prompte.

Caldria començar connectant amb carrils bici la capital de la comarca, que és on més població hi ha, amb els seus polígons. També el Mercat d’Abastos d’Alzira i la ITV, amb una passarel·la de 3 m d’amplària per creuar el Riu Verd sense passar per la transitada i perillosa CV-42; arreglant el camí previ i posterior, de 200 m en total; després el Camí de Berca, que ja conduïx directament a Algemesí [3]. Anàlogament, connectant de forma segura el Mercat d’Abastos amb el camí de servei de l’autovia CV-50, uns 500 m, tindríem unida Alzira i Guadassuar. I connectant bé Guadassuar amb l’Alcúdia [4], que ja està unida pel carril bici amb Carlet, llavors tindríem connectats els sis pobles més grans de la comarca, perquè Carcaixent i Alzira ja tenen carril bici.

Per altra banda, tenim la via fèrria recentment abandonada entre la Pobla Llarga, Manuel i Xàtiva, que costaria poc recuperar-la per a bicis i vianants i si tenim en compte que pels camins rurals la Pobla està ben connectada amb Carcaixent, que està, al seu torn, unit amb Alzira pel carril bici, amb aquesta via Verda quedarien connectades les comarques de la Ribera i la Costera. El mateix ocorre amb el camí abandonat entre Carcaixent, la Barraca i Tavernes; recuperant-la uniríem la Ribera amb la Valldigna i la Safor. Ambdues vies Verdes haurien de ser de prioritàries, urgents, en tot Europa estan fent-ho així i ara volen una Xarxa Verda [5] de 70.000 km. En altres llocs d’Espanya[6] van per eixe camí i ja hi ha més de 100 Vies Verdes, que ajuden a resoldre problemes tan greus com la contaminació i el calfament global/local. A més, es poden desenvolupar el turisme verd i l’economia local (la via Verda del Carrilet en Girona rep un milió de visitants cada any).

Amb eixes reivindicacions, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció participem, per dècim any consecutiu, en la Trobada d’Escoles en Valencià, un esdeveniment cultural autòcton de primer ordre. I aprofitem per a invitar tothom que puga a vindre a peu o en bici a les Trobades, que se celebren pertot arreu del País Valencià.

Enguany, el diumenge 15-A eixirem de la Plaça Major d’Alzira a les 9.15h, passarem pels Quatre Camins de Carcaixent cap a les 9.40h i anirem sense presses per camins rurals tranquils, rodejats de fruiters en flor que omplin l’aire de perfums naturals, un goig per als nostres sentits. De Manuel també eixirà un grup de companyes en bicicleta. Tornarem cap a les 17.30h pel mateix camí. Recordem que cadascú és responsable de la seua seguretat i que els menors han de vindre acompanyats d’un adult.

És temps de primavera i de bicis!

[1] Guia pràctica de l’energia.

[2] Que si considerem el 20% d’eficiència termodinàmica del motor, es reduix a un minúscul 2% d’eficiència neta…

[3] Connexions del mercat Abastos d’Alzira

[4] Connexions Guadassuar-l’Alcúdia

[5] Xarxa Verda a Europa

[6] Vies Verdes a Espanya

Comparteix

Icona de pantalla completa