Diari La Veu del País Valencià
Necessitem grups ecologistes en tots els pobles!

Atesa la gravetat de la crisi ambiental que patim, amb problemes com el calfament global, que fica en perill la supervivència de milions d’espècies vives, i potser la nostra també, resulta absolutament necessari que hi haja grups ecologistes en tots els pobles per denunciar els atemptats contra la Natura i reivindicar les solucions que hem d’aplicar ja perquè com més tardem, més difícil serà resoldre la crisi i més patirem tots. Així doncs, animem a crear grups on encara no hi ha i ens oferim per a informar-los i ajudar-los a posar-se en marxa.

No és gens complicat, l’únic realment imprescindible és que hi haja un nucli de gent sensibilitzada, amb voluntat de defensar la Natura. Vegem un cas concret: La Ribera en Bici, per exemple, la creàrem un grup d’amics durant la primavera del 2008. Simplement ens reunírem un dia, ho parlàrem, ens ficàrem d’acord i començàrem, amb uns passeigs en bici pels llocs naturals de la comarca, sense estatuts, ni càrrecs, ni quotes. Sols amb l’objectiu de conéixer directament la Natura mitjançant les visites en bici (hem fet ja més de 100 per tota la comarca), gaudir d’ella i defensar-la. Incidim especialment en el tema del transport perquè aquest s’ha convertit en el principal problema de les nostres ciutats i en el major emissor de gasos d’efecte hivernacle al PV.

El nostre hàbitat natural, lògicament, és La Ribera del Xúquer. Funcionem de forma assembleària i ens reunim cada dos o tres mesos, normalment el dissabte pel matí. La tardor de 2015 decidírem adherir-nos a Ecologistes en Acció, la confederació d’uns 300 grups ecologistes repartits per tota Espanya. Aleshores redactàrem uns estatuts i aprovàrem unes quotes anuals de 50 € per afiliat, la meitat per a estudiants, aturats i jubilats amb pensions baixes. Amb això i les samarretes que venem ens mantenim, mai hem demanat cap subvenció.

Des del principi, per fer sinergies i reforçar-nos mútuament, hem treballat amb col·lectius afins, com ara Xúquer Viu, Escola Valenciana, Acció Ecologista-Agró, Tanquem Cofrents, agricultors ecològics, minicentrals renovables, pacifistes, refugiats, pensionistes, etc. I, concretament, durant l’any 2018 hem realitzat aquestes activitats:

– 3r divendres de gener, febrer i març, Massa Crítica (passeig en bici) per Alzira.

– 15 d’abril, Vine-te’n en Bici a la Trobada d’Escoles en Valencià, a Rafelguaraf.

– 19 d’abril, Dia Mundial de la Bici, passeig per Alzira.

– 5 de maig, Marxa en Bici per reivindicar la passarel·la del pont de Fortaleny amb els companys de la Plataforma.

– 18 al 20 de maig, participació en la Biosfira d’Alzira, amb taula, xerrada: «Podem tancar Cofrents connectant el Sol?» i passeig en bici a l’hort de La Casella Coop. V.

– 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, presentació de l’informe col·lectiu «L’estat del medi ambient a La Ribera» (465 pàgines en un pdf que es pot baixar gratuïtament de la nostra web, redactades per uns 25 especialistes).

– 8 de juny, acte reivindicatiu de Tanquem Cofrents a la Fira Alternativa de València.

– 14 de juliol, Dia del Bany als Rius, amb Xúquer Viu, a Sumacàrcer, marxa en bici per reivindicar els rius nets i vius.

– 21 de juliol, Concentració a Manuel, amb Xúquer Viu i la Mitja Galta, per l’Albaida amb cabal ecològic.

– 21 al 23 de setembre, Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, passeigs en bici per Alzira i Carcaixent.

– 20 d’octubre, reunió de grups per crear la Coordinadora de Grups de Defensa de la Natura a La Ribera.

– 3 de novembre, participació amb taula informativa en la Fira d’Associacions d’Alzira.

– 2 de desembre, passeig en bici Alzira-Carcaixent per unes «Pensions Dignes i Medi Ambient Sa», amb el Col·lectiu de Pensionistes d’Alzira.

– 23 de desembre, passeig en bici per L’Albufera amb companys/es d’Ontinyent en Bici i Acció Ecologista-Agró de Sueca per celebrar el solstici d’hivern i acabar bé l’any.

A més a més, hem presentat diversos escrits reivindicatius als Ajuntaments, Conselleries, Fiscalia de Medi Ambient, etc. I hem publicat nombrosos articles als mitjans informatius. Tot açò es pot veure a la web www.lariberaenbici.net.

Resumint, al principi sols fèiem passeigs en bici i ara que hem crescut fem algunes coses més, sense agobiar-nos, de forma lúdica i reivindicativa. No hem canviat el món però estem ajudant a millorar-lo i podem afirmar que no resulta gens difícil, ni avorrit, organitzar un grup ecologista, així que animeu-vos i aquest 2019 creeu-ne un altre on encara no hi ha!

Comparteix

Icona de pantalla completa