Diari La Veu del País Valencià
Els Jardins de Vivers acullen aquest divendres una nit dedicada a les dones en la recerca científica

VALÈNCIA. “Vine a viure el jardí de la ciència”, així resa el lema de la tercera edició de la Nit Valenciana de les Investigadores, un esdeveniment de divulgació científica celebrat a València per tercer any consecutiu. Però, un any més, aquesta nit no significa només convidar tothom a veure què ocorre darrere de les portes dels laboratoris, sinó que esdevé un acte de reivindicació del valor de la recerca pública i posa l’accent en el paper relegat que ocupen les dones en el món científic. Aquesta vegada el jardí és literal, ja que la iniciativa, celebrada simultàniament en més de 300 ciutats amb motiu del projecte European Researchers Night de la Comissió Europea, es durà a terme en els Jardins de Vivers a partir de les 18 hores.

Aquest espai emblemàtic de la ciutat serà l’escenari on el personal investigador valencià acostarà la ciència a tota mena de públic i demostrarà d’una forma lúdica la relació entre la recerca i la vida quotidiana. Ho farà amb un espectacle en què hi haurà monòlegs, converses, xerrades i, fins i tot, un musical. Però abans, hi haurà tallers i jocs on els xiquets i les xiquetes assistents podran fer un volcà de lava casolà, extraure ADN de les seues cèl·lules i observar-lo, fabricar gelatina viscosa fluorescent o endinsar-se en el món de la robòtica, entre altres moltes coses. A més, qui hi participe podrà acostar-se al photocall de l’esdeveniment i enregistrar un vídeo donant la seua opinió sobre la importància de la ciència.

Abans dels tallers, entre les 16.30 i les 18 hores tindran lloc visites guiades gratuïtes al Museu de Ciències Naturals de València i a l’Església de Sant Nicolau, on es podran contemplar els frescos de l’església i s’explicarà el seu procés de restauració. Aquesta última serà a càrrec de Pilar Roig, investigadora de l’Institut IRP de la Universitat Politècnica de València i directora dels treballs de restauració pictòrica dels frescos de Sant Nicolau. Cada visita tindrà una durada de 30 minuts.

L’acte està organitzat per tres universitats públiques valencianes –Universitat de València (UV), Universitat Politècnica de València (UPV) i Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH)– i els centres de recerca FISABIO, INCLIVA Institut d’Investigació Sanitària i el CSIC. També el Museu de Ciències Naturals de València i les regidories de Patrimoni i Recursos Naturals i d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTB de l’Ajuntament de València formen part de l’organització de les activitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa