Diari La Veu del País Valencià
Puig trasllada un missatge de tranquil·litat als regants i assegura que el transvasament del Tajo està garantit

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dimecres que la sentència que anul·la parcialment el Pla Hidrològic del Tajo no té conseqüències directes sobre el transvasament al Segura. “El Tajo-Segura en funció d’aquesta sentència continua estant garantit”, ha assenyalat Puig després de reunir-se amb l’advocacia de la Generaliat i la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián.

En aquesta línia, Puig ha explicat que des del País Valencià també existeix un interés per a garantir els cabdals ecològics del Tajo, perquè, “si no hi ha un riu viu i que puga tindre futur, els que estem mes lluny del naixement serem els més perjudicats”. A més, ha assegurat que la decisió judicial “no necessàriament ha de” reduir la quantitat d’aigua que s’aporte al Segura.

Així, el president ha assegurat que la sentència no és “devastadora” per als valencians i la considera una oportunitat per a millorar des del punt de vista legal “i consolidar el sistema” alhora que es busquen “fórmules garants des del punt de vista jurídic que en algun moment probablement no es van fer del tot correctament”. Des de la Generalitat han assegurat que respecten “des de la lleialtat institucional” la normativa de l’aigua i la llei vigent al respecte.

Ximo Puig també ha anunciat la creació d’una cèl·lula permanent de vigilància per a participar en el nou procés legal sobre el transvasament i evitar “que hi haja una interpretació esbiaixada de la sentència”. Així, el president considera que amb la decisió judicial s’inadmeten els recursos contra el transvasament.

Tranquil·litat per als regants

Una vegada estudiada la sentència, Ximo Puig ha llançat un missatge de tranquil·litat als regants perquè “no hi ha una ruptura de l’statu quo actual”. A més, ha celebrat que la sentència “consolida la solidaritat” perquè aferma els usos de l’aigua per damunt de les pretensions territorials i jerarquitza els seus usos.

Puig ha destacat la tasca de la Conselleria d’Agricultura, que ha dissenyat una política de l’aigua “corresponsable” amb l’impuls a la desalinització de l’aigua, les ajudes a la modernització del reg i la reutilització de l’aigua. També ha lloat la tasca dels regants, que han fer “un gran esforç” de modernització del regadiu i d’estalvi d’aigua.

Reunió de la Diputació Permanent

Per la seua banda, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha sol·licitat una reunió de la Diputació Permanent de les Corts per a debatre una proposta de resolució en defensa de la permanència del transvasament Tajo-Segura.

“En aquests moments és necessària la unió i una defensa ferma de totes les institucions i partits de la Comunitat Valenciana en defensa d’aquest transvasament fonamental per a la nostra terra”, ha afirmat Bonig després que el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, es manifestara en contra del transvasament i demanara aquest dimarts a Brussel·les que “vigile i obligue a la transposició de tota la normativa i el compliment mil·limetrat a Espanya de la normativa europea” per a garantir el cabal suficient del Tajo.

Isabel Bonig considera que “la recent sentència del Tribunal Suprem, encara que no qüestiona la configuració legal del transvasament Tajo-Segura ni la seua existència, ha generat certa incertesa quant a la seua viabilitat futura. Davant d’això és necessària una defensa unànime i una posició única de totes les institucions valencianes i partits polítics amb representació parlamentària”.

Comparteix

Icona de pantalla completa