Diari La Veu del País Valencià
El Palau de la Música programa Mehta i la Filharmònica de Viena per a celebrar el 250é aniversari de Beethoven 

VALÈNCIA. A la tercera serà la vençuda? Al Palau de la Música s’han mostrat segurs aquest dilluns, 3 de juny, que Zubin Mehta dirigirà finalment a l’auditori municipal el proper 26 d’abril. No serà ni amb la Filharmònica d’Israel, com es pretenia el 2015, ni amb el Maggio Musicale Fiorentino, sinó amb la famosa Filharmònica de Viena junt amb la violinista Janinen Jansen, amb qui oferiran el Concert en re major, op. 72 de J. Brahms i la Simfonia núm. 7 en re menor d’A. Dvorák.

El retorn del director indi a la ciutat d’on va eixir el 2014 després de renunciar a seguir sent el titular del Palau de les Arts estava prevista per a l’anterior temporada; tanmateix, una malaltia el va apartar dels escenaris. La intenció, segons ha indicat Manuel Muñoz, el subdirector de música del Palau de la Música, aquest dilluns durant la presentació de la temporada 2019-2020, era que Mehta vinguera el 2015 amb la Filharmònica d’Israel, de la qual, aleshores, encara era el titular, però no va poder ser malgrat les negociacions que es van dur a terme. El segon intent es va donar la temporada que ara acaba i la tercera oportunitat tindrà lloc a l’abril del 2020.

Mehta tornarà al Palau 17 anys després de la seua última actuació. Ho farà junt amb la llegendària Filharmònica de Viena, que va visitar l’auditori per última vegada en l’any 2000. Però l’arribada del mestre asiàtic no serà l’únic dels atractius de la nova temporada de l’auditori. Tornen cares conegudes, com ara la mezzosoprano Cecilia Bartoli i el pianista Sokolov; però també formacions internacionals, com ara la Royal Philharmonic de Londres amb Pinchas Zukerman i la Mahler Chamber Orchestra amb la pianista Mitsuko Uchida.

El Palau de la Música s’ha sumat a l’esdeveniment mundial dedicat al 250é aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven, a qui li dedicarà un cicle de 10 concerts on s’interpretaran les 9 simfonies completes, però també la 10a i última que el compositor de Bonn no va poder acabar a causa de la seua mort i que s’interpretarà a partir de la reconstrucció que va fer el musicòleg Barry Cooper.

“Beethoven serà transversal”, ha destacat el director titular de l’Orquestra de València i responsable artístic de l’auditori, Ramon Tebar. Així, la formació oferirà, a més de les simfonies, les 32 sonates de piano del compositor alemany a càrrec d’intèrprets valencians. Junt amb els concerts, l’auditori ha programat conferències i exposicions que giren al voltant del projecte Beeth2020. A més, per a la temporada 2020-2021 s’està treballant per a fer l’estrena a l’Estat de l’òpera menys coneguda del compositor de Bonn: Leonora, un títol eclipsat per Fidelio i que l’agrupació simfònica oferirà com a colofó de la commemoració en versió semiescenificada.

Ramon Tebar afronta la segona temporada –de les quatre que va signar com a titular–, en la qual dirigirà 10 dels 42 concerts de la nova programació. El Palau torna a tindre un Messies de Haendel participatiu i la Passió segons Sant Mateu de Bach. A més, el compositor resident de l’Orquestra de València, el valencià Francisco Coll, estrenarà una nova obra amb la formació simfònica i dirigirà una de les seues últimes peces: Turia. El també valencià Carles Fontcuberta serà l’autor d’un dels encàrrecs de l’auditori que s’estrenarà aquesta temporada, on també s’ha programat Andrés Valero i es recupera El Miserere de la Muntanya, una obra oblidada de José Serrano.

La programació preveu diversos concerts dedicats al barroc i la música antiga, on destaca el concert extraordinari del Messies de Händel –que serà participatiu– i que estarà a càrrec de l’Oxford Voices and instrument of the time and truth, amb direcció d’Edward Higginbottom. L’oferta de música antiga la completen Capella de Ministrers; La Dispersione; la Capella d’Amsterdam; amb direcció de Daniel Reuss –que faran La Passió segons sant Mateu, de J.S. Bach–, i la Trondheim soloists.

A banda del retorn de Grigory Sokolov i Cecilia Bartoli, pel Palau de la Música passaran la propera temporada solistes com el violoncel·lista Mischa Maisky; el tenor Javier Camarena; Patricia Kopatchunskaya, que acudeix amb la Budapest Festival Orchestra, i els pianistes Josu de Solaun, Juan Pérez Floristán i Javier Perianes. Pel que fa a directors, es posaran al capdavant de l’Orquestra de València Pablo Heras-Casado, Eiji Oue, Cristóbal Soler, Josep Cabellé, Josep Vicent, Gérard Kornten, Jordi Francés, Enrique García Asensio i Ramon Tebar, entre d’altres.

Dels 2,5 milions d’euros de pressupost, la programació del Palau de la Música ascendeix a 1.744.934 euros; la resta es destinen als diferents cicles que integren l’oferta musical de l’auditori municipal.

L’auditori obrirà l’11 de juny el termini per a renovar abonaments –anual i per trimestres–, i el 10 i 11 de setembre seran els dies en què se’n podran adquirir de nous. A més, el Palau ofereix la possibilitat d’adquirir abonaments per cicles: de piano, simfònics o barroc. Finalment, la venda de localitats començarà el 25 de setembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa