Més de 200 activitats porten música, teatre i pirotècnia a la Gran Fira de València

El 'festival de festivals' valencià comença aquest diumenge amb una cavalcada inaugural i un espectacle pirotècnic 
28 juny 2019 11:59h /
El regidor municipal Pere Fuset ha anunciat una programació cultural "plural i diversa". / TWITTER @AJUNTAMENTVLC

VALÈNCIA. Actuacions musicals, espectacles teatrals, grans balls o exhibicions pirotècniques marquen la programació d'aquesta edició de la Gran Fira de València, organitzada per l'Ajuntament de València. Més de 200 activitats se celebraran durant tot juliol en un itinerari cultural pels barris i pobles de la ciutat. La Gran Fira, que es va celebrar per primera vegada el 1871, pretén consolidar-se amb el quart any d'aquesta nova etapa en un aplec urbà de la cultura.  

El regidor Pere Fuset, qui té de moment delegades les competències de la Fira a l'espera que es conforme el nou govern municipal, ha presentat aquest dijous la programació "plural i diversa" d'aquesta edició. Segons l'edil municipal, la Gran Fira pretén convertir-se en un "festival de festivals" com el d'Edimburgh, la cita gran anglosaxona del teatre. 

Així, la Gran Fira abraça durant tot juliol les activitats que organitzen altres cites culturals. És el cas dels Concerts de Vivers, dels quals ja es va anunciar la programació i que tindran lloc al llarg de tot el mes de juliol amb preus rebaixats als habituals. A més, la Gran Fira també acollirà els esdeveniments del Festival de Jazz, el Polirrítimia, el Serenates o, fins i tot, la Fira Gastronòmica. 

Aquest gran esdeveniment cultural donarà el tret d'eixida el pròxim diumenge amb una cercavila inaugural. Ninots i gegants, xarangues i grups teatrals recorreran els carrers de ciutat vella des de la plaça de la Reina fins a la plaça de l'Ajuntament. A més, també es farà la desfilada amb el pregó habitual –del qual encara es desconeix el o els pregoners– i una encesa pirotècnica. La nit es tancarà amb més música des de la tarima del DJ Aníbal Gómez, provinent dels grups Ojete Calor o Muchachada Nui. 

Durant tot el mes de juliol, la Fira comptarà amb un recorregut itinerant pels diferents barris de València. Les activitats es traslladaran per quatre barris per setmana, començant per la Torre amb un espectacle de màgia i monòlegs humorístics. A més, amb la voluntat de respondre les necessitats de les comissions falleres, cada divendres, dissabte i diumenge, l'agenda de la Gran Fira de València estarà protagonitzada per les preseleccions falleres. 

A més, els Jardins del Palau de la Música acolliran setmanalment també un cicle d'activitats dirigides a tots els públics. Cada dilluns, el programa l'ocuparan les festes i les propostes de les comissions falleres, amb actuacions de música festera, muixerangues i grups teatrals. Dimarts continuarà la programació per a balls i concerts, mentre que dimecres estarà dedicat al teatre infantil. Finalment, dijous estarà reservat per a les actuacions musicals i, coincidint amb la setmana de l'Orgull, se celebrarà una nit on Kika Lorace i drag-queens valencianes prendran els escenaris dels Jardins.

Cites musicals

Una altra de les branques de la Gran Fira són les Nits de Folk, en col·laboració amb el festival Serenates de la Universitat de València i el Polirrítmia en la Generalitat. Amb aquest motiu, tindran lloc les actuacions de Tariq o de Pep Gimeno 'El Botifarra'. A més, el recorregut musical continua el pròxim 13 de juliol  amb la coneguda com Nit a la Mar. La Marina de València acollirà els concerts completament gratuïts de Tòrtel, el grup valencià Smoking Souls i diversos espectacles pirotècnics. 

La següent data que la Gran Fira marca en el calendari és la Gran Nit del 20 de juliol. Balls d'swing, una cercafira i una minimascletà posaran la música i la pólvora en l'agenda de la ciutat amb una festa final a la plaça de l'Ajuntament. A més, en col·laboració amb el Consorci de Museus , s'ha preparat  una nit de portes obertes a tots els públics. Alguns centres culturals podran visitar-se durant tota la vesprada i altres, fins i tot, romandran oberts fins les dues de la matinada. 

La Gran Fira de Valencià es tancarà el pròxim 28 de juliol amb la tradicional Batalla de les Flors. Igual que l'any passat, s'organitzarà un sorteig per a poder aconseguir alguns dels abonaments, tot i que encara es desconeix el procediment. Tot el programa de la Fira pot consultar-se en granfiradevalencia.com. 

next