Diari La Veu del País Valencià
El 75% dels valencians treballen en una xicoteta empresa

VALÈNCIA. El 25% dels valencians treballen en una mitjana o gran empresa. De fet, el pes de les grans empreses en l’ocupació al País Valencià és un 20% inferior a la mitjana estatal. Així, són les microempreses les que més ocupació generen, dos punts més que al conjunt de l’Estat.

Així s’extrau del nou Focus AVE, que en la seua última edició analitza la grandària empresarial i la productivitat de les empreses valencianes. Aquest informe assegura que al País Valencià només un de cada quatre empleats treballa en empreses mitjanes o grans, i és en el sector serveis on la diferència de grandària entre el territori valencià i la mitjana estatal és més gran. Segons les dades del lobby empresarial, una de les dades que demostra que la dimensió de les empreses valencianes es reduïa és que el nombre de treballadors en les mercantils és un 7% inferior a la mitjana de l’Estat.

La mida de l’empresa és directament proporcional a la capacitat competitiva d’aquesta i, en aquest sentit, l’informe destaca que la inversió en innovació, la internacionalització i el finançament com un dels punts dèbils de les empreses valencianes. En el cas de la inversió en innovació, el fet de disposar d’un departament de R+D+i exigeix una grandària mínima en l’empresa i, pel que fa a l’accés al finançament, les condicions són millors a mesura que l’empresa és més gran. Per últim, destaquen que la internacionalització d’una empresa i la qualificació dels directius són factors que també afecten de forma positiva a la competitivitat.

Per això, des d’AVE apunten que una via per a reduir la bretxa de competitivitat de les empreses valencianes respecte a la mitjana estatal és augmentar la dimensió mitjana de les empreses. En aquesta línia remarquen que, segons dades del 2018, les grans empreses –250 empleats o més– concentren el 10,7% de l’ocupació al País Valencià, 2,7 punts percentuals menys que la mitjana estatal. Aquesta diferència s’aguditza si es compara amb Madrid, el País Basc, Navarra i Catalunya, alerten els empresaris.

En l’altra cara de la moneda, les empreses de menys de 10 empleats són les que més ocupació generen. L’informe assegura que creen el 45,5% dels llocs de treball, la qual cosa suposa 2,2 punts més que al conjunt de l’Estat.

Grandària de les empreses per sectors

L’estudi també plasma les diferències de mida en les empreses per sectors. Així, recull que les empreses del sector de l’energia al País Valencià són un 28% menors a les de l’Estat, i les de serveis, un 14% inferiors. En l’altre costat, les empreses de major dimensió són les de fabricació de productes de cautxú i plàstics i d’altres productes minerals no metàl·lics, entre elles les empreses de ceràmica, amb un nombre d’empleats per empresa un 55% major. També destaquen la indústria tèxtil, la confecció de peces de vestir i la indústria del cuir i del calçat, amb una mida un 30% superior.

Els segueixen la indústria de la fusta i del suro, la indústria del paper i les arts gràfiques, amb un 16%. En serveis, només destaca el transport i emmagatzematge, sector en el qual les empreses valencianes són un 7% superiors a la mitjana estatal, i en comerç la mida és similar a la mitjana. El sector de la informació i les comunicacions és el que més se separa de la mitjana, amb un nombre d’empleats per empresa un 39% inferior al País Valencià respecte a l’Estat.

Atesa la importància de la grandària empresarial en la productivitat, AVE advoca a reduir les barreres reguladores que existeixen al creixement i que impedeixen la unitat de mercat de béns i serveis. En aquest sentit, AVE defensa eliminar les barreres laborals, fiscals i burocràtiques que penalitzen a les empreses a partir d’un determinat llindar de grandària en imposar costs addicionals.

Comparteix

Icona de pantalla completa