Diari La Veu del País Valencià
La 54a Fira del Llibre de València arranca amb una agenda que respon a la situació d’incertesa política

VALÈNCIA. La 54a edició de la Fira del Llibre de València ha començat aquest dijous amb un programa que inclou la presència d’uns 70 autors convidats i una agenda d’activitats que pretenen “respondre a una situació social de canvi i incertesa política”, davant la qual els llibreters i la fira “no es poden posar de perfil”.

Així ho ha asseverat el president del Gremi de Llibrers de València, Nacho Larraz, en l’acte d’obertura del certamen literari, que ha comptat amb la presència, entre d’altres, de la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i de representants de diverses formacions polítiques i d’entitats cíviques i culturals.

La present edició –que aspira a reeditar els números de l’anterior, amb 500.000 visitants i un milió d’euros en vendes– estarà oberta als Jardins de Vivers fins al 5 de maig i comptarà amb la participació de 66 expositors i vora 70 autors, tant de llengua castellana com valenciana, ha afegit Larraz.

Així, escriptors com Benjamín Prado, Màxim Huerta, Albert Espinosa, Rosa Montero, Marta Orriols o Jordi Cabré, entre d’altres, acudiran a la fira per a signar exemplars de les seues obres, debatre amb els membres de clubs de lectura o participar en taules redones, com és el cas de Manuel Vilas amb l’obra Ordesa i Martí Domínguez amb La Sega. A més, la Fira guardonarà Marta Pessarrodona i Luis Landero com a reconeixement a la seua trajectòria.

“La programació d’enguany és molt política i reivindicativa, on debatrem, amb un llibre sempre damunt de la taula, sobre temes que en aquests moments s’estan posant en qüestió, com els drets de les minories; per això s’ha de fer una reflexió amb molta quietud i tranquil·litat”, ha remarcat Larraz. En les taules redones es parlarà de novel·la negra, històrica, teatre, poesia, memòria històrica, novel·les LGTBI i literatura d’igualtat.

“Enguany s’ha fet una aposta molt important pels autors en valencià que segueix en la línia d’anys anteriors”, ha remarcat. En concret, el 72,2% de les 428 sessions són d’autors publicats en editorials valencianes.

Concerts i espectacles

Preguntat pel descens del nombre d’expositors, Larraz ha precisat que respon “a ajusts de tots els anys” i a les decisions “individuals de cada llibreria, editorial o institució”. “Però si mirem anys anteriors, sempre hi ha hagut una tendència a l’alça”, ha postil·lat.

Per part seua, la presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, Àfrica Ramírez, ha reiterat el compromís dels editors valencians amb la Fira del Llibre, “que ve des de lluny i és llarga” perquè han estat presents en “quasi totes les edicions”. “En la carpa podreu veure la gran varietat de llibres amb 60 editorials representades”, ha indicat.

Paral·lelament, el certamen sobrepassa els límits d’allò estrictament literari i s’obri a un altre tipus de manifestacions culturals, com ara diversos concerts i espectacles a càrrec del col·lectiu artístic Cero en Conducta, que realitzarà una performance al passeig durant dos dies, la Banda Municipal de València, la Coral Allegro de l’ONCE i l’Orfeó Valencià Infantil.

Obert fins a la mitjanit

El certamen ampliarà el seu horari habitual durant alguns dies, fins a mitjanit, amb la intenció de “cridar més l’atenció” dels joves i que s’acosten a la fira.

Hi haurà més de 150 activitats obertes al públic per part d’expositors, editorials i entitats, entre presentacions, taules redones i debats, recitals, espectacles i activitats familiars. En la mateixa línia, acollirà 40 activitats per a alumnes, en les quals participaran 4.300 escolars, distribuïdes en 72 sessions.

Comparteix

Icona de pantalla completa