El 8 de març de València posa el focus en les treballadores de la llar i les cures

Sota el lema 'Elles mereixen més', l'Ajuntament llança una campanya transversal de conscienciació que abasta diferents regidories i accions
27 febrer 2019 17:30h
L'Ajuntament ha habilitat el telèfon 962087454 per a informar les treballadores de la llar i cures dels seus drets laborals. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. 'Elles mereixen més' és el lema de la campanya que ha llançat l'Ajuntament de València pel reconeixement i pels drets laborals de les treballadores de la llar i les cures. Una iniciativa que s'emmarca dins de les accions del 8 de març, que el consistori ha anomenat 'Dia Internacional de Totes les Dones' per a fer un dia més inclusiu i visibilitzar "aquelles dones amb menys oportunitats d'expressar-se", ha explicat la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano.

"Aquestes dones, en la seua majoria migrades, mereixen un sou digne, un contracte legal, un subsidi per desocupació i, en definitiva, drets laborals plens", tal com consta als diferents suports de promoció de l'esmentada campanya de conscienciació, que ja es poden veure als diferents suports publicitaris de la ciutat i que es podrà veure en els mitjans de comunicació i en l'EMT durant la setmana del 8 de març.

Com a responsable de les Polítiques d'Igualtat i Inclusives, Isabel Lozano ha destacat que aquestes dones "són treballadores i han de tindre reconeguts els seus drets laborals com qualsevol altra persona". També ha instat l'estat espanyol a fer els canvis legislatius que garantisquen la incorporació plena d'aquestes dones al Règim General de Seguretat Social.

La campanya compta amb la col·laboració de tres regidories —Igualtat i Polítiques Inclusives, Desenvolupament Econòmic Sostenible i Migració i Cooperació— i preveu accions des de les diferents àrees municipals recollides a la pàgina web específica de la iniciativa. Entre aquestes activitats organitzades amb motiu d'aquest dia, María Ángeles Durán, investigadora en l'anàlisi del treball no remunerat i la seua relació amb l'estructura social i econòmica, tindrà lloc el 26 de març en la sala de conferències de l'ADEIT. 

Drets laborals

Així mateix, des de l'agència d'ocupació València Activa, l'Ajuntament ha habilitat el telèfon 962087454 per a informar les treballadores de la llar i cures dels seus drets laborals. Aquest telèfon també va adreçat a les persones ocupadores perquè coneguen els drets de qui treballa en la seua llar. 

A més d'aquest nou recurs, les treballadores de la llar i cures poden comptar amb els serveis dels 13 centres de barris per l'ocupació, on també podran rebre una orientació personalitzada per a millorar el seu perfil professional i formació amb certificat. La regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, també ha parlat de les oportunitats per a qui vulga canviar de sector o formar part d'una cooperativa.

Per la seua banda, la regidora de Migració i Cooperació, Neus Fábregas, ha concretat que el 88,3% de les treballadores de la llar i les cures tenen rostre de dona migrant, "que a la vulnerabilitat inicial sumen situacions de discriminació i racisme". "Tota la societat és responsable de defensar aquestes dones invisibles, migrades i algunes en situació irregular, i reclamar amb elles polítiques que posen en el centre la cura i espenten empreses i persones ocupadores" a fer-se càrrec de "les seues responsabilitats", ha conclós Fábregas.

next